Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Arkivbilder och skärmdumpar.
Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Arkivbilder och skärmdumpar. Bild: Lena Katarina Johansson

Hundratals JO-anmäler FHM efter krav på covid-pass

Över 500 JO-anmälningar har kommit in till Justitieombudsmannen sedan beskedet om att det kan krävas covid-pass för att besöka evenemang eller tillställningar med över 100 personer. En av anmälningarna kommer från en person i Kungälv.

ANNONS

På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de vill ha krav på covid-pass, bevis för att man tagit två doser vaccin, för evenemang och tillställningar med mer än 100 personer.

LÄS MER:Krav på covid-bevis på tillställningar – så här tänker kulturlivet i Kungälv

LÄS MER:FHM backar – alla med symptom ska testas igen

Den föreslagna åtgärden är ett led i att försöka hindra en ökad smittspridning i samhället och för att se till att trycket på vården inte blir lika högt som förra vintern.

Anmälningarna har strömmat in

Men sedan beskedet kom har det strömmat in anmälningar till Justitieombudsmannen, något som GP skrivit om. Anmälningar räknas till mellan 500 och 600 och i anmälningarna, som riktar sig mot Folkhälsomyndigheten och regeringen, skriver invånare från stora delar av Sverige att ett sådant krav skulle strida mot mänskliga rättigheter.

ANNONS

En person skriver att ”Regeringens förslag till vaccinationsbevis strider mot grundlagen. Det nu aktuella förslaget om vaccinationsbevis innebär att personer som valt att inte vaccinera sig med något av covid-19-vaccinen exkluderas i samband med deltagande i vissa samhällsaktiviteter.”

En annan skriver ”Vaccinpass kränker mänskliga rättigheter enligt grundlagen och gör skillnad på befolkningen i hänseende av vaccinering och straffar de människor som ej frivilligt vill ta del av ett nödgodkänt experimentvaccin. Det blir en stadig övervakning och kontroll av medborgare och diskriminering av de som inte har vaccinpass. Det är lagvidrig.”

LÄS MER:Vaccindos tre ges efter fem månader istället för sex för de över 65

I ytterligare en anmälan skriver en person: ”Vaccinationspass. Det är helt emot grundläggande mänskliga rättigheter att kräva vaccinationspass på oprövade vaccin. Det är också diskriminerande för allergiker och sjuka som inte kan ta vaccinationer!”

Anmälan från Kungälvsbo

Även en man från Kungälv har skickat in en JO-anmälan.

I den skriver han: ”Strider mot helsingforsdeklarationen samt nurnbergkoden och de mänskliga rättigheterna att ej kunna direkt eller indirekt röra sig fritt i samhället. Men också att människan ej kan avgöra sin medicinska status.”

Under onsdagen och torsdagen hade Folkhälsomyndigheten presskonferenser där beskedet gavs och Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, sa att vaccinationsbevisen är en åtgärd som man ser som nödvändig för att skydda hälso- och sjukvården från ökad belastning under de kommande månaderna. Vaccinet skyddar den som vaccinerar sig mot svår sjukdom.

– Folkhälsomyndigheten kommer också att ta fram föreskrifter för att möjliggöra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer, där man väljer att inte använda vaccinationsbevis, även detta inför 1 december, tillägger hon, i GP:s artikel.

Kan få särskilt läkarintyg

Flera anmälare hävdar även att det är diskriminering av de som inte kan eller vill vaccinera sig av till exempel medicinska eller religiösa skäl.

I den frågan har Folkhälsomyndigheten meddelat att den som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl ska kunna få ett särskilt läkarintyg, som gör att man kan få tillgång till evenemangen ändå.

– Alla har nu egentligen haft möjligheten att vaccinera sig. Det gör uppdelningen mellan vaccinerade och ovaccinerade lättare ur ett etiskt och moraliskt perspektiv, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens på torsdagen.

Fotnot: Nürnbergkoden 1947 är en samling etiska principer för medicinsk forskning som togs fram efter övergreppen under Andra Världskriget. Helsingforsdeklarationen från 1964 föreskriver etiska regler för forskning på människor.

ANNONS