Hunden Ludde på krogen. Arkivbild.
Hunden Ludde på krogen. Arkivbild. Bild: Annika Karlbom

Hund på restaurang – det här gäller

Får även fyrbenta gäster följa med in på restaurangen, krogen eller caféet? KP ringde Livsmedelsverket för att ta reda på vad som faktiskt gäller.

ANNONS

Alexander Sobestiansky, som är statsinspektör på Livsmedelsverket, förklarar:

– I köket – nej, men i kundutrymmet bestämmer ägaren själv, säger han och utvecklar:

– Där du lagar maten finns regler för att inte ha djur men det är ju oftast inte det som diskuteras när man pratar om hund på restaurang. I kundutrymmet finns det inget som hindrar, där är det ägaren som bestämmer helt och hållet.

Och det gäller alla djur?

– Papegoja, elefant eller hund, det har vi inte tagit ställning till, säger Alexander Sobestiansky.

Han påpekar dock att bara för att det inte finns något hinder för att restaurangägaren ska godkänna hundar eller andra djur på restaurangen, så bör man inte göra det alla gånger.

– Det beror också på hur man serverar livsmedel. På de ställen där det är okej så kanske man inte har stor uppdukad buffé i mitten av lokalen. Finns det risk för att det kan bli problem med livsmedel, då bör man inte ta in hunden.

Om man som kund eller gäst är pälsallergiker då?

– Det är en annan fråga som vi inte kan ta ställning till, men jag förstår den.

När det gäller ledarhundar finns det andra regler, men i slutändan är det även där restaurangägaren som avgör.

På Livsmedelsverkets hemsida från den 20 augusti 2021 kan man läsa att en person som har funktionshinder bör få ta med sig sin ledarhund, servicehund eller signalhund in i en serveringslokal, till exempel pub, restaurang eller café, men om det finns det risk för att livsmedel smittas eller smutsas ned så får den inte följa med. Det är restaurang- eller butiksägaren som avgör det och kan därför neka någon att ta med sig hunden in av den anledningen.

ANNONS