Ingetorpssjön
Ingetorpssjön Bild: Arkivfoto

Hund misstänks algförgiftad i Ingetorpssjön – ägaren vill varna andra

I förra veckan var en hundägare uppe vid Ingetorpssjön och badade med sin hund. Ett par timmar senare fick hunden avlivas på djursjukhuset Blå Stjärnan. Nu vill ägaren varna andra. Kommunen inspekterade småvikar

ANNONS
|

I onsdag i förra veckan åkte mannen med sin hund, en tik på 12 år, upp till Ingetorpssjön för att bada.

– Hon älskade att bada och simma runt. Vi låg väl i i fem minuter, jag brukar klocka för att hon ska få motion, säger hundägaren, som inte vill framträda med sitt namn.

De badade klart och han körde hem. Efter cirka 45 minuter märkte han att hunden stod i trädgården och krampade.

– Hon skakade och såg fullkomligt livrädd ut.

Troligen algförgiftad

På djursjukhuset Blå stjärnan konstaterade man att hon troligen blivit algförgiftad.

Mannen säger att han och hans tik badat i Ingetorpssjön i alla år. Och att han vid det här tillfället inte uppfattade att det var någon algblomning, men att det var varmt just den onsdagen.

ANNONS

Det var 17 grader dagen innan och sedan gick det upp till 25 grader.

När det visat sig att det inte fanns mer att göra för hunden fick familjen ta beslut om att avliva henne.

Vad vill du säga till dem som vill låta sin hund bada i en insjö?

– Var försiktig, tänk på temperaturskillnader, det går inte alltid att se när det är algblomning. Informationen på Kungälvs hemsida är svår att hitta. Jag hade inte en tanke på att det kunde vara algblomning här, det hör man bara om i Östersjön.

På fredagen ringde mannen till kommunens miljöavdelning för att berätta vad som hänt. Kungälvs kommuns miljöinspektör Malin Ohrberg var då uppe vid sjön och inspekterade den.

– Jag var ute och kollade vid badplatsen och i närliggande småvikar och såg inga tecken på algblomning, säger hon.

Kommunen kommer i nuläget inte att sätta upp skyltar vid Ingetorpssjön. Fram till badsäsongens slut har kommunen testat badkvaliteten vid den kommunala badplatsen och inte upptäckt någon algblomning. De har testat vattnet för E.coli-bakterier och enterococker men inget annat än okulär besiktning av algblomning har skett.

– Vi gör ingen provtagning av algblomning vid de kommunala badplatserna men vi gör en synlig kontroll och bedömer om det finns.

Var uppmärksam på vattnet

Hon säger att det som skett är jättetråkigt men att man inte ser några tecken med algblomning i detta läge.

– Vi får se om det ändrar sig.

Vad bör man göra som hundägare för att undvika att hunden får i sig giftiga alger?

– Om man varit där innan och ser att vattnet ser annorlunda ut ska man vara uppmärksam på om det är grumligt, om det finns färgförändringar. Algblomning kan även vara ytsamlingar eller som en hinna på ytan, säger Malin Ohrberg.

Hon säger att det vid algblomning ofta har varit varmt och soligt en längre tid och stillastående vatten.

– Då ska man vara försiktig med husdjur men även små barn, säger hon.

Snabbt sjukdomsförlopp

Heidi Nilsen, legitimerad veterinär på Blå Stjärnan, kan inte uttala sig i det enskilda fallet, men säger att hundar som blir förgiftade av blåalger, som egentligen är en bakterie, blir ofta väldigt sjuka väldigt fort.

– Det räcker att de får i sig en ganska liten mängd. Symptomen kommer ganska snabbt. Det börjar med mag- och tarmsymptom och kräkningar. Första symptomen kommer inom tio minuter.

Ofta blir hunden väldigt allmänpåverkad och väldig sjuk, och behöver komma till djursjukhus snabbt.

Det finns inget motgift utan det som sätts in är understödjande behandling som dropp och kramplösande mediciner. Alla organ påverkas av förgiftningen och tillstånden är ofta livshotande.

Syns inte alltid på ytan

Det finns inte heller något 100-procentigt sätt att konstatera att en hund drabbats av algförgiftning.

– Man får gå efter en symptombild och många gånger berättar ägarna att hunden varit i vatten och fått vatten i sig och blivit akut sjuka.

Algblomningen syns inte alltid på ytan.

– Det kan ha blommat några dagar tidigare men sjunkit ner och då kan gifterna finnas kvar. Även om det ser renare ut är det inte ett hundraprocentigt rent vatten, säger Heidi Nilsen.

ANNONS