Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Humor och svärta under takbjälkarna på Teater Tofta

Teater Tofta bjuder på en Norénsk sommar med svärta, smärta, humor och existentiella frågor. Många har något slags förhållande till Lars Norén och en vanlig uppfattning är att hans pjäser innehåller svärta och smärta.
– Det gör de, men de innehåller också en stor portion humor och igenkänning, säger Susanna Helldén, producent och skådespelare på Teater Tofta.

Lars Noréns ”Nattvarden” som har premiär på Teater Tofta den 8 juli, handlar om två bröder som möts tillsammans med sina respektive efter deras mammas begravning. Pjäsen handlar om äktenskapet, barnen, längtan, barndomen, närhet och avstånd.

– Nattvarden innehåller alla de ingredienser vi sökte när vi valde sommarens pjäs, säger Susanna.

Det är inte första gången Teater Tofta ger en pjäs av Lars Norén.

– År 2013 spelade vi ”Sanning och konsekvens” av Norén. Den blev så uppskattad att vi året därpå gästspelade med den på Folkteatern i Göteborg.

Lars Norén, som gick bort år 2021, tillhör en av de mest spelade samtida dramatikerna i Europa berättar Susanna. Hans starka relationsdramer har med sin unika ton rönt stora framgångar. Och precis som för Norén är det är just relationer som intresserar Teater Tofta.

– Nattvarden är skriven 1983 men vi har valt att spela den i nutid. Vi lever i ett samhälle i förändring på många sätt, där till exempel hälften av alla som gifter sig också skiljer sig, och vi är nyfikna på att undersöka hur vi egentligen gör för att leva tillsammans. I pjäsen finns två par, en bortgången mamma och små barn i periferin, alla på olika vis sammanflätade med varandra. De två barnen som förekommer i pjäsen kommer inte att vara med på scenen. Men de är i allra högsta grad närvarande ändå.

Blandat med humor blir det naturligtvis Norénsk svärta också under takbjälkarna på Tofta i sommar.

– Så ser ju faktiskt de flesta relationer ut. Vi når varandra ibland, men lyckas inte alltid, säger Susanna.

Att se en pjäs på Teater Tofta är inte bara att se en pjäs, det är en upplevelse i sig.

– Som publik kommer du otroligt nära skådespelarna som har sin scen i mitten. Då publiken sitter på fyra sidor runt scenen ser du också andra människors reaktioner. Du blir delaktig på ett unikt vis, säger Linda Karlander, ägare till Tofta Herrgård Magasinet.

Publiken är Teater Tofta trogen och de flesta besökarna är återkommande berättar Susanna och Linda.

– Vi har publik som bor här omkring men också mer långväga gäster där många väljer att bo kvar. Tofta är allas, säger Linda.

Ett besök på Teater Tofta kan börja redan i trädgården utanför i Magasinet. Som besökare kan du köpa något gott att dricka eller något lättare att äta i teaterbaren. Därefter välkomnas publiken in i magasinet och skådespelet kan börja.

– Vill man göra besöket ännu festligare kan man inta en teatersupé uppe på herrgården innan teaterbaren öppnar, berättar Linda.

Föreställningen är ungefär två och en halv timme med paus.

– En väldigt fin stund är också efter pjäsens slut då vi möter vår publik utanför magasinet. Samtalen som flödar är härliga och inte sällan har publiken fått med sig något som kan öppna för fina samtal. Vi är inte så olika, de flesta av oss brottas med liknande frågor, säger Susanna.

För bearbetning och regi står Göran Parkrud och på scenen möter du, förutom Susanna Helldén, även Daniel Adolfsson, Lisa Parkrud och Carl-Markus Wickström.

Tofta Teater i sommar:

7 juli GENREP kl. 19.30

8 juli PREMIÄR kl. 19.30

Onsdag till lördag 13-16 juli kl. 19.30

Onsdag till lördag 20-23 juli kl. 19.30

Onsdag till lördag 27-30 juli kl. 19.30

Onsdag till lördag 3-6 augusti kl. 19.30

Onsdag till lördag 10-13 augusti kl. 19.30

Onsdag till lördag 17-20 augusti kl. 19.30

Se alla datum och tider på www.teatertofta.se.

LÄS OCKSÅ: Teater Tofta laddar för premiären i juli

LÄS OCKSÅ: ”Vi tänkte oss en betongbunker men hamnade i ett torp”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.