Jakob Thorén, Olivia Sjöstrand, Adelaide Vickell och Oskar Siverbo tror på ett roligt studentfirande trots allt.
Jakob Thorén, Olivia Sjöstrand, Adelaide Vickell och Oskar Siverbo tror på ett roligt studentfirande trots allt. Bild: Kristian Johansson

Hoppas på roligt studentfirande trots restriktioner

Med en månad kvar till studenten är mycket kring firandet oklart för treorna på Mimers hus.
– Vi vill hitta lösningar så att det blir så bra som det bara går, säger Olivia Sjöstrand, en av fyra blivande studenter som KP har träffat.

ANNONS

Olivia Sjöstrand går tillsammans med Jakob Thorén, Oskar Siverbo och Adelaide Vickell i trean på ekonomiskt program. Såhär en månad kvar till studenten vet de fortfarande inte hur studentdagen kommer att bli.

– Allt är väldigt oklart, och det kommer väl inte bli solklart förrän det börjar närma sig. Det vi vet är att vi kommer att få ha bal, vilket de inte fick förra året, säger Olivia Sjöstrand.

Det blir dock ingen vanlig bal med alla elever på samma ställe samtidigt.

– Det blir klassvis och fyra personer sittandes tillsammans, enligt restaurangernas restriktioner, säger Olivia.

– Det är roligt att det blir någonting, och att det blir så likt ett vanligt studentår som möjligt, säger Adelaide Vickell.

ANNONS

Möjligtvis kan det bli två olika baler för den här klassen.

– Vi ska vara på Älvmagasinet med klassen. Sedan jobbar elevkåren på att fixa en bal på Grand, på Marstrand, som man får anmäla intresse för, så att de ser hur många från skolan som vill gå, säger Adelaide Vickell.

– Har vi tur så får vi två baler. Det är bättre än ett vanligt år, säger Oskar Siverbo.

När det gäller själva studentdagen har eleverna fått tid och plats för utspringet, men inte mer.

– Skolan planerade för att det skulle vara som förra året med två anhöriga per elev. Men sedan gick folkhälsomyndigheten ut med vad de tycker kring studentfirande och det var lite luddigt vad som gällde med närstående som fick komma, säger Olivia Sjöstrand.

– Det mest troliga är nog att det kommer att få vara två anhöriga ändå, säger Oskar Siverbo.

Jakob Thorén, Adelaide Vickell, Olivia Sjöstrand och Oskar Siverbo vet än så länge vilken dörr de ska springa ut från, men inte mer.
Jakob Thorén, Adelaide Vickell, Olivia Sjöstrand och Oskar Siverbo vet än så länge vilken dörr de ska springa ut från, men inte mer. Bild: Kristian Johansson

Studentflak är inte tillåtna i år.

– Vi hyrde en partybuss istället, när vi fick veta att man inte får ha flak, men det har ju också blivit förbjudet nu, säger Adelaide Vickell.

– Man är lite delad kring det. Vi förstår såklart att de vill göra studenten så coronasäker som möjligt, men samtidigt, en timma innan vi skulle ha varit på vår partybuss så kommer vi att sitta 32 personer i ett trångt klassrum, så det blir egentligen ingen skillnad, säger Olivia Sjöstrand.

– Vi har gått en termin tillsammans, tre dagar i veckan. Men när vi väl tar studenten, då ska man bli stenhård med det här. Det blir näst intill barnsligt, säger Oskar Siverbo.

Om det inte blir något partybussande hoppas eleverna i alla fall att få tillbaka pengarna.

– Vi har betalat och så, och enligt regeringen får vi inte åka partybuss, men företagen har hittat egna kryphål så vi vet inte vad som gäller, säger Adelaide Vickell.

Någon studentfest på kvällen är inte planerad.

– Det får ju vara att vi träffas hos någon senare på kvällen, men det är inget planerat, säger Oskar Siverbo.

Innan studenten återstår dock en hel del skolarbete efter ett läsår med mycket distansundervisning.

– Hela terminen har varit lugn överlag. Nu kommer allt de sista veckorna innan betygen ska sättas, säger Adelaide Vickell.

– Lärarna säger hela tiden att deras planering förstörs mycket av att vi har distans, att de inte kan ha prov i vanlig ordning och att man inte kan ha fullvärdiga lektioner heller. Vi har mycket som ska in den här månaden, säger Jakob Thorén.

– 25 dagar och tre kapitel matte, det blir tajt... säger Oskar Siverbo.

Treorna tror att studenten blir rolig även om den inte blir som förväntat.

– Det är tråkigt att det inte blir det man haft förväntningar på i så många år. Men oavsett corona, så hade det inte blivit precis så som man hade tänkt sig ändå, säger Olivia Sjöstrand.

– Jag tror vi kommer att ha väldigt roligt, oavsett, säger Oskar Siverbo.

ANNONS