Hon vill se satsning på barnen: ”Varenda krona kommer förränta sig”

De senaste årens besparingar har drabbat barnen hårt, menar tidigare allmänläkaren och skolläkaren Halldora Altvall, som är aktiv i Rädda Barnen. Hon vill uppmana politikerna att satsa på barnen och ungdomarna i Kungälv.
– Varje krona kommer att förränta sig mångdubbelt i kloka empatiska vuxna, som kan skapa ett gott samhälle för alla att leva i, säger hon.

ANNONS
|

Efter pensioneringen arbetade Halldora Altvall med utbildning och handledning av BVC sjuksköterskor och förskollärare i "Relationskompetens i familjen", om hur barn påverkas av olika bemötanden. Det höll hon på med i 10 år i Rädda Barnens och Folkhälsans regi.

Hon berättar att hon har en bön till de som förvaltar den plats på jorden som hon älskar, och där hon har levt hela sitt liv.

– Barn behöver empatiska, trygga, lyhörda vuxna omkring sig från början. Ge alla föräldrar möjlighet att vara det genom tidig upptäckt och tidiga insatser på familjecentraler, där socialtjänst och öppen förskola samverkar med BVC, och dit alla föräldrar och barn kommer.

ANNONS

I hennes bön finns också en vädjan om att ge all personal i förskola, skola och socialtjänst möjlighet och tid att lyssna in varje barn.

– Ge dem fortbildning och handledning och ta vara på och var rädda om kompetens och engagemang hos alla. Då kan de upptäcka alla barns speciella behov tidigt och ge dem det stöd de behöver från början. Ingen ska längre som nu behöva misslyckas innan de får hjälp.

Nationell förebild

Satsar vi på våra barn och unga minskar de kriminella gängens dragningskraft och unga människor slipper ta sina liv, säger Halldora och påminner om att Kungälv under många år var en nationell förebild när det gäller det hälsofrämjande och förebyggande arbetet bland barn och unga.

– Nu har politikerna och beslutsfattare i verksamheterna möjlighet att sätta Kungälv på kartan igen. Goda exempel att bygga vidare på är familjecentralen i Ytterby och elevhälsans samarbete med familjehuset Klippan. På Komarken behöver en familjecentral komma igång snarast och även i Munkegärde i den östra delen av kommunen.

Djup förtvivlan

När Halldoras 19-årige lillebror Pelle avled i sviterna av ett skottdrama på Thorildskolan 4 mars 1961, väcktes frågan inom henne – vad kan göra en ung människa så desperat att han skjuter ihjäl en annan individ?

– Det måste vara en djup förtvivlan. Hur uppstår den och hur kan vi undvika den? Att ta reda på det har varit min drivkraft och något jag har velat utforska, och jag förstod ganska tidigt att det beror på vad man får uppleva som liten och att det har att göra med hur vi tar hand om barnen, säger Halldora och nämner ett påstående som har stöd, både i forskning och profession: ”Ett samhälles välstånd och framgång beror på hur väl det tar hand om sina barn.”

Vilka är dina viktigaste råd i den här frågan?

– Ett litet barn behöver känna sig förstådd och accepterad precis som han eller hon är och få lov att bli lyssnad på av intresserade, närvarande vuxna. Då känner barnet att han eller hon har ett värde och att mamma och pappa tycker om att vara med mig. Det är allt de behöver egentligen vid sidan av den materiella tryggheten och det gäller från allra första stund. När jag känner att någon lyssnar på mig, då är jag värdefull.

Så vad anser du behövs när små barn på 18 månader kommer till förskolan med stora barngrupper?

– När vi nu har ordnat det så i samhället, att vi lämnar så små barn, då har förskolan ett väldigt ansvar att se till att personalen är trygg och stannar kvar. Att det finns en kontinuitet i kontakten och att varje barn kan känna sig lyssnad på, förstådd och får knyta an till några personer som är nära. Som jag ser det har förskola och skola inte bara ansvar för lärandet utan också, tillsammans med föräldrarna, ett ansvar för barnets psykiska utveckling och hälsa och att barnet ska få utveckla hela sin personlighet, säger Halldora och betonar vikten av att barn får uttrycka sig, kommunicera, visa känslor och leka utan att bli störda och avbrutna.

– Blir man hela tiden avbruten tappar man förmågan att sysselsätta sig och lita till sig själv. Barn har behov av att kunna uttrycka sig själva, både med språk, rörelse och mimik. Får man inte det behovet tillfredsställt, ja då känner man att jag duger inte och blir missnöjd och frustrerad.

Utåtagerande

När barnen inte blir sedda och bekräftade – det är då det kan uppstå problem, menar Halldora.

– Antingen i form av att barnet blir tyst och deprimerat och osäker på sig själv, eller i form av att barnet blir utåtagerande.

God självkänsla

En god självkänsla är viktig för att man ska klara av att bygga goda relationer och bli en bra samhällsmedborgare, anser Halldora.

– Det är urviktigt att möta barnet med respekt och samtidigt ett ledarskap, och det är en konst i sig, och när jag som förälder brister i detta behöver jag kunskap, inspiration och vägledning och det ska jag få snabbt, utan väntetid.

Måste finnas hjälp

Allt våld börjar med en känsla av att jag är värdelös, säger Halldora.

– Därför är det så viktigt att varje barn får känna sig värdefull, vilket kräver att föräldrarna känner sig värdefulla och då behöver det finnas människor i omgivningen som de kan få hjälp av. Därför behövs familjecentraler, öppna förskolor och familjerådgivning och det får man absolut inte dra ner på.

Med din gedigna erfarenhet och kunskap. Är det något mer du tycker är viktigt att tänka på?

– Skolan är i dag alltmer inriktad på prestation och betyg och barnen blir upptagna av hur de värderas, och det hämmar deras kreativitet. Barn är inte containrar utan små forskare och all inlärning är beroende av lust. Så låt barnen vara mycket ute i naturen och se till att de får en verktygslåda med olika uttrycksmöjligheter som dans, teater, ett rikt verbalt språk, konst, berättande. Det är värdefullt, inte bara i det sociala livet utan även den dag då livet går emot oss och vi behöver släppa ut känslor av förtvivlan, till exempel. Om man inte har några verktyg, vart ska då frustrationen ta vägen? För att ett samhälle skall kunna utvecklas behövs kreativa människor som har lärt sig att det kan vara värdefullt att tänka ”utanför boxen”, inte bara leta efter de ”rätta svaren”, anser Halldora Altvall.

LÄS MER:Nedskärningar på BUP i Kungälv

LÄS MER:Kö till kommunens stödgrupper för barn

LÄS MER:Fortsatt satsning på Familjehuset i Ytterby

LÄS MER:Ulla-Britt och Halldora – drömmer om nytt liv på gamla Västra gatan

LÄS MER:Kenth Hedevåg: ”Med rätt stöd kan alla elever klara skolan”

ANNONS