Hon skapar rum åt fjärilar

På lördag öppnar vårutställningen på Konstfack i Stockholm. Kungälvsbon Rebecka Härnborg bidrar till utställningen med växtbäddar som ska förbättra den biologiska mångfalden i våra städer.
– Idén är att knyta samman stadens grönområden och skapa utrymme för fjärilar, Säger Rebecka Härnborg, snart färdig industridesigner.

ANNONS
|

I Sverige finns över hundra olika sorters fjärilar. Många är dock hotade och på senare år har deras antal minskat dramatiskt. Kungälvsbon och konstfacksstudenten Rebecka Härnborg hoppas kunna bidra till att vända de trenden.

– Med designens hjälp vill jag göra stadsmiljön mer inbjudande för fler än bara oss människor, berättar Rebecka Härnborg. Just fjärilar har en viktig roll i ekosystemet både som pollinerare och som föda för andra arter.

Den årliga vårutställningen upptar en stor del av Konstfacks lokaler på Telefonplan i Stockholm. Rebecka delar rum med två andra elever och hennes del av utställningen heter Den gröna korridoren. Fiktivt knyter hon samman de tre platserna Skeppsholmen, Kungsträdgården och Rålambshovsparken med grönska. På så sätt ökar chansen att fjärilar förflyttar sig mellan stadens gröna rum.

ANNONS

– Jag vandrade sträcka och räknade till 380 lyktstolpar, berättar Rebecka Härnborg. Ju fler lyktstolpar som är omgivna av en växtbädd, desto lättare får fjärilarna att förflytta sig.

De runda växtbäddarna är gjorda i trä, cirka en meter i diameter, 50 cm höga och fyllda med jord. Till utställningen har Rebecka också lånat två lyktstolpar av Stockholms stad som står i mitten av de båda växtbäddarna.

Planterar i sista stund

När vi får tag på Rebecka sitter hon på tunnelbanan, på väg till blomsterbutiken. De växter som ska fylla lådorna är noga utvalda, men ännu inte inköpta.

– Just växterna har fått vänta till sist för att jag inte ska riskera att de börjar sloka, berättar hon. Men i övrigt är jag klar. Den ena växtbädden ska innehålla grödor som fjärilslarverna gillar, bland annat kål. I den andra planterar jag färgglada och doftande blommor som lockar de vuxna fjärilarna till sig.

För att allt ska bli rätt har Rebecka tagit hjälp av ett flera biologer i sin planering. Tanken är att de båda växtbäddarna ska stå ute samtidigt eftersom fjärilarna förökar sig löpande under hela säsongen. Olika fjärilsarter gillar olika blommor och Rebecka har valt de sorter som lockar flest arter till sig. I den gröna bädden avsedd för larver har det blivit mycket kål eftersom kålen är stapelföda för de vita kålfjärilarna.

Flyttar hem efter examen

Rebecka bodde tidigare i Kungälv och innan hon valde att satsa på sin konstnärlighet arbetade hon som förskollärare i Romelanda. Målet är att ta sig tillbaka till västkusten och Kungälv.

– Jag har kvar min lägenhet i Kungälv och det är dit jag återvänder så snart jag tagit examen, säger Rebecka Härnborg. Min förhoppning är att jag ska kunna jobba vidare med mina växtbäddar och hitta kommuner som vill satsa på den biologiska mångfalden i stadsrummet.

ANNONS