Catrin Martinsson har klätt sig i en utstyrsel hon har för huvudkaraktären Sonjas. Hönan på axeln har även den fått förekomma i hennes Instagram-filmer med de fiktiva karaktärerna.
Catrin Martinsson har klätt sig i en utstyrsel hon har för huvudkaraktären Sonjas. Hönan på axeln har även den fått förekomma i hennes Instagram-filmer med de fiktiva karaktärerna. Bild: Tove Christensen

Hon gör sociala medier-filmer med burdusa kvinnokaraktärer

Kvinnor som inte följer de sociala koderna och karaktärer som beskrivs som längst ner i näringskedjan. Det är vad Catrin Martinsson skapat med sitt humorkonto på Instagram när hon ville hitta tid för sig själv under mammaledigheten.

ANNONS

Nästan varje dag sedan i mitten av juni har Catrin Martinsson lagt ut videos på sitt Instagram-konto. I en av dem syns karaktären Sonjas och hennes son. Sonen, med stor orange fleecejacka och jordgubbsmössa, har med glatt humör hittat en kyckling – Sonjas hittar den, ovetande att det är sonens, och i sin enfald bedömt att den är ett hot mot kollektivet de bor i. Med en cigarett i handen sparkar hon ut lådan den ligger i och kastar en stenbumling och skyffel efter den. Sonjas ser sig som hjälte medan sonen blir förkrossad när han upptäcker det. Skruvade situationer som denna kan ses på kontot. I kontots beskrivning står det att karaktärerna ofta lever på näringskedjans botten.

I två år har Catrin varit mammaledig och från det föddes idén till kontot. Hon ville göra något bara för sig själv hemifrån – med tanke på pandemins begränsningar och en ettårig son som tar mycket tid.

– Jag går kanske iväg och filmar i en timme, så det är mitt andrum.

Videorna kom till för Catrin Martinsson ville göra något för sig själv när hon är mammaledig.
Videorna kom till för Catrin Martinsson ville göra något för sig själv när hon är mammaledig. Bild: Tove Christensen

Saknar komiska kvinnokaraktärer i populärkulturen

Hon slänger på sig en ceriserosa tunika och kastar upp håret i en rufsig tofs – helt plötsligt är hon huvudkaraktären Sonjas. Karaktären är inte speciellt finkänslig och passar inte i den traditionella kvinnorollen. Med Sonjas vill hon visa på att kvinnor kan vara komiska i sin tillvaro.

– Det är trevligt med att det är en kvinnlig karaktär som är grov och som gör som hon vill, säger Catrin.

– Det är kul att leka med sociala koder och det som inte ses som okej.

I de sitcom-serier hon sett där humorn är framträdande känner hon att främst män får vara burdusa. Kvinnorna får i sin tur ha en roll där de städar upp efter hans upptåg.

– Homer Simpson, Peter Griffin i Family Guy, Allan Svensson i Svensson Svensson. De finns överallt, och sen när en kvinna är käck så kan det spelas av en man ändå. Så inte ens då får en kvinna ta plats och bre ut sig.

Hennes övriga karaktärer i de minutlånga videorna tillkom för att vara en motpart till Sonjas, vissa är återkommande medan andra bara syns en gång. Även deras höns och katt har fått vara med och skådespela.

Hålta kollektivet, som är namnet på Instagramkontot, kommer från att hennes umgängeskrets brukar kalla sig det – speciellt då familjen bor i ett form av kollektiv med Catrins syster och en vän. Hon tänkte först avspegla deras vardag, men ångrade sig efter viss eftertanke. Dock fick namnet hänga kvar och videoidéer kan komma från vardagliga situationer.

– Det hade blivit lite för grovt, och kanske lite för elakt. Men vissa saker är hämtade från oss.

Vill bjuda på sig själv

Som barn var hon klassens clown men hon var aldrig med i någon teatergrupp. Det tycker hon idag känns tråkigt, vilket fick henne att tänka att hon lika gärna kan börja med skådespeleriet nu. Hon tycker det är kul att bjuda på sig själv.

– Jag är inte så blyg av mig och man får inte ta sig på så stort allvar. Men helst vill jag inte se videorna en vecka senare för då tycker jag att det är pinsamt, säger hon och skrattar till.

– Ju pinsammare det är, desto roligare är det. Vissa saker vet jag är jättetramsiga.

Kontot Hålta kollektivet har runt trehundra följare på Instagram.
Kontot Hålta kollektivet har runt trehundra följare på Instagram. Bild: Tove Christensen

Målbilden är att kunna lägga ut en video om dagen i sommar, medan det i höst blir varannan dag. Hon hade tyckt det varit roligt att få gå med i en teatergrupp och få fler följare, men det är inga konkreta mål.

– Jag kommer fortsätta så länge jag tycker det är roligt.

Catrin Martinsson

Ålder: 33 år

Bor: I Hålta

Familj: Sambon Jonas, dottern Tora, 2 år och sonen Kåre, 1 år

Gör: Är mammaledig, ska i höst studera till lantmäteriingenjör

Konton: Halta_kollektivet på Instagram och Halta_kollektivet på Tiktok

ANNONS