Hon bakar egna baddare – ”godare än de riktiga”

Marie-Louise Steinmetz minns när hon som ung köpte baddare i Bräckboden. Nu när baddarna bakats för sista gången gör hon sina egna.
– Bonusdottern tyckte de var godare än de riktiga baddarna, säger hon och skrattar.

ANNONS
|

Marie-Louise Steinmetz är uppvuxen i Munkedal men bor numera i Rönnäng. Till vardags jobbar hon på gynmottagningen på Kungälvs sjukhus och kommer ihåg när hon åt baddare som ung.

– Jag kommer ihåg när vi köpte baddare i Bräckboden men mest förtjusta var vi i risbräcket, säger hon.

Risbräcket bestod av rispuffar som var doppade i ljus choklad. Senast hon var i Bräckboden och köpte baddare var för fem år sedan.

– Då var det ren tur att vi råkade få tag i några baddare.

Testade göra baddare

Redan för tio år sedan var hon klar över att baddare kan man baka själv.

ANNONS

– Då sa jag att ”baddare kan väl vem som helst baka, det kan väl inte vara så svårt”, säger hon och skrattar.

LÄS MER:Baddaren återuppstår på konditori i Göteborg

Då hade hon inte smält choklad på utan det var mer som munkar, gräddbullar som en del kallar dem. Men nu, innan jul när Kexfabriken bakade de allra sista baddarna, tänkte hon att hon skulle försöka sig på att göra det på riktigt.

– Då skulle jag ha på smält choklad men de blev inte så jättesnygga.

Hon skar dem i rutor och tog med till sin bonusdotter. Och där var de uppskattade smakmässigt.

– De sa att mina var godare än de riktiga baddarna, säger Marie-Louise, och skrattar.

Fluffigare skum

Hon tror att det berodde på att skummet i hennes baddare var fluffigare, inte så segt som det är i kexens baddare.

– Nu håller jag på och manipulerar mitt recept lite för att få skummet att vara segare.

Hur gör du det?

– Genom att öka gelatinet.

Sedan är det viktigt att arraksessensen är med.

– Den måste vara med, om man äter munkskum utan den märker man att det är skillnad.

Hon säger att baka baddare är som att göra gammaldags gräddbullar.

– Du vispar upp marängsmet som ska vispas länge.

Kommer sakna doften av kakor

När du spritsat ut smeten över kexen har du på choklad och sedan ska baddarna stå kallt i tre timmar.

LÄS MER:Högt tryck efter sista Baddarna – drygt 3 000 kronor på auktion

När hon bakade baddare häromdagen så saknade hon chokladen men det löste hon genom att pudra dem med kakao. Vilket hon tyckte blev minst lika gott.

Nu har den sista baddaren bakats och snart flyttar Orkla kexfabriken till Riga i Lettland. Marie-Louise Steinmetz gillar att känna doften av kakor i hela stan när hon kommer till sitt jobb på Kungälvs sjukhus och förstår att det kommer bli en saknad i Kungälv när kexen inte längre är kvar.

– Ja, det hör verkligen till Kungälvs historia, säger hon.

1 äggvita

4,5 dl strösocker

0,75 dl florsocker

1,5 dl kallt vatten

Vispa ihop i cirka 5 fem minuter samtidigt som man kokar upp

1,5 dl vatten, vispa i 2 msk gelatinpulver och häll upp i smeten.

Dutta i lite flytande vaniljarom och arraksarom, man får prova sig lite fram. (Provsmaka när fluffet är klart, vill man ha mer så ta lite till och blanda runt.)

Vispa sen i ytterligare 25 minuter.

Som botten använder jag smörgåsrån (Göteborgs Kex så klart) jag klyver dem på längden.

Smöra på tunt med till exempel nutella, spritsa på smeten efter tycke och smak.

Låt stå kallt i 3 timmar, smält choklad och täck över baddaren.

ANNONS