Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den döda sälen låg bredvid ett rådjur mitt i hagen. Foto: Privat Bild: Privat
Den döda sälen låg bredvid ett rådjur mitt i hagen. Foto: Privat Bild: Privat

Hittade död säl i hage på barnpromenaden

Barngruppen vid Lyckans förskola gjorde under fredagen en makaber upptäckt. I en hage fann de dels ett dött rådjur, dels en död säl med uppskuren mage.

Det var vid 13-tiden på fredagen som barngruppen var ute på promenad tillsammans med personalen på förskolan.

– När vi närmade oss hagen såg vi först en massa rovfåglar som kretsade i luften och pickade på någonting på marken. Barnen blev förstås nyfikna och ville gå fram och titta vad de gjorde och upptäckte då ett dött rådjur, berättar en kvinna ur personalgruppen.

Bredvid rådjuret låg någonting som de först uppfattade som en stor sten. Men vid en närmare anblick visade det sig vara en död säl med uppskuren mage.

Väckte obehag

– Barnen tyckte nog mest att det var lite spännande, men vi vuxna tyckte ju att det var lite märkligt. Jag menar, det var ju inte precis vid strandkanten, utan någon måste ju ha transporterat sälen dit och lagt den i hagen bredvid rådjuret.

– Det kändes lite obehagligt och väckte säkerligen även en hel del frågor när barnen på eftermiddagen kom hem och berättade för sina föräldrar om sin upptäckt, säger kvinnan vidare och uppger att personalgruppen funderar på att polisanmälda händelsen.

Troligen inget brott

Enligt Anders Sundbäck, ordförande i Svenska Jägarförbundets jaktvårdskrets i Kungälv-Stenungsund, handlar det dock troligen inte om något jaktbrott, utan om någon som helt lagligt lagt den döda sälen i hagen.

– Just nu råder skyddsjakt på knubbsäl längs västkusten och då är det lagligt att dumpa slaktprodukten av djurkroppar i naturen. Nu under vintern utgör de också bra föda till just fåglar, men även andra djur, då sälkroppar innehåller mycket späck, förklarar han.

Just nu råder skyddsjakt på knubbsäl längs västkusten. Totalt får då 160 sälar skjutas fram till den 19 april. Foto: Anders Sundbäck Bild: Anders Sundbäck
Just nu råder skyddsjakt på knubbsäl längs västkusten. Totalt får då 160 sälar skjutas fram till den 19 april. Foto: Anders Sundbäck Bild: Anders Sundbäck

Däremot finns regler för hur många djurkroppar man får dumpa på ett och samma ställe inom en viss tidsperiod.

– Det är egentligen inte konstigare än att man inte får slänga två ton potatis på ett och samma ställe, för då kan det handla om nedskäpning, förklarar Anders Sundbäck vidare.

Undvika jäsning

Att sälen var uppskuren är heller inget konstigt i sig, enligt Anders Sundbäck.

– Så gör man för att tarmbakterierna i magen inte ska börja jäsa, vilket kan göra att sälen mer eller mindre exploderar. Men också för att underlätta för andra djur att komma åt den viktiga födan, förklarar han.

Skyddsjakten på säl pågår till den 19 april. Fram till dess är det tillåtet att skjuta sammanlagt 160 sälar på västkusten.

Hittills har 24 sälar skjutits i länet, uppger Anders Sundbäck.

Camilla Moestedt

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.