Under helgen pågår många olika aktiviteter på Bohus fästning.
Under helgen pågår många olika aktiviteter på Bohus fästning. Bild: Moa Haltorp

Historisk marknad på Bohus Fästning

Stråhattar, fjädrar och lager på lager. Under helgen kan man se många epokers utstyrslar på Bohus Fästning. Återigen är det marknad och uppträdanden på historiskt manér i Kungälv.

ANNONS
|

År 2012 lades medeltidsdagarna ner. Från 2003 och nio år framåt lockades runt 120 000 besökare till fästningen för att delta i medeltidsdagarna. Nu, med nytt styre, återupptas en variant på det en gång så populära eventet.

– Medeltidsdagarna var en ganska smal sektion av historien på Bohus, så vi sa att vi ska inte falla i den fällan. Utan vi ska berätta hela historien om fästningen, berättar arrangören Ulf Karmark.

Därav representeras många århundraden, från 1300-tal fram till slutet av 1700-talet. Ulf berättar att det är en blandning som det aldrig tidigare varit.

Arrangör Ulf Karmark tillsammans med Kåge Gustafsson, fältöverste.
Arrangör Ulf Karmark tillsammans med Kåge Gustafsson, fältöverste. Bild: Moa Haltorp

Bohus fästning drivs nu av ett bolag kallat Fästningsholmens Event i Kungälv AB, de tog över efter Kungälvs kommun 2019.

ANNONS

Ulf är VD för bolaget och de har bara väntat på att få dra igång verksamheten ordentligt.

– Sedan kom corona och då blev det handbroms, men nu släpper det och detta är det första eventet. Det är roligt, det är detta man ska använda fästningen till. Historiska ändamål.

Logistiken att få allting upp allting till fästningen är en jätteapparat. Lösningen har blivit att använda en kran på baksidan. Där igenom har de i flera dagar fraktat upp saker till marknaden. Ulf pekar och berättar om en handlare som ensam hade 5 ton med grejer med sig.

– Det krävs mycket ideellt arbete, annars går det inte, säger han.

Det är många föreningar som deltar. Bland annat Bohus Elfsborhgs Caroliner, Compagnie Torpum och Proknekt. Alla har de olika specialiteter och representerar olika århundraden.

Fredrik Andersson från Proknekt i färgglada 1500-tals kläder.
Fredrik Andersson från Proknekt i färgglada 1500-tals kläder. Bild: Moa Haltorp

Fredrik Andersson från Proknekt säger att han väntat länge på detta.

– Man har längtat det senaste året, man lever på ett annat sätt när man är här. Då försvinner all stress, och allt modernt och man kan slappna av.

De flesta syr sina egna kläder och Fredrik berättar att alla med utklädnad blir ens frände.

Besökaren Helen Sjöstedt är positiv till arrangemanget och tycker det är väldigt intressant med det historiska perspektivet.

– Det är fascinerande att se hur folk hade det på den här tiden.

Besökaren Helen Sjöstedt.
Besökaren Helen Sjöstedt. Bild: Moa Haltorp

Om denna historiska marknad har alla ingredienser för att bli ett framgångsrecept, går ännu inte att säga.

– Sedan får framtiden utvisa om besökarna tycker detta är roligt. För dessa, entusiasterna från föreningarna, tycker det är väldigt roligt, säger Ulf Karmark.

Bildspel från Bohus Fästnings historiska marknad:

ANNONS