Henrik Nilsson laddar batterierna när elen är billig

Timpriset på el varierar kraftigt över dygnet. Genom att köpa billig el kan man undvika en prischock. Henrik Nilsson i Kungälv har koll. Han köper el när priset är lågt och använder den när den är dyr. Dessutom har han installerat solpaneler på taket och tjänar pengar på överskottet.
– Jag har inte behövt köpa el på flera månader.

ANNONS
|

Elen väntas bli rekorddyr i vinter. Enligt beräkningar från Svenska Handelskammaren får ett vanligt villahushåll i energiområde 3, i vilket Kungälv ingår, räkna med att betala cirka 90 000 kronor för elen under kommande vinterhalvår. Det är nästan tre gånger så mycket som förra året. Men för den som har möjlighet att styra sin elförbrukning finns det pengar att spara. Det gör Henrik Nilsson i Kungälv genom att köpa elen den tid på dygnet då den är som billigast.

– Jag laddar batterierna med den billiga elen och sedan använder jag batterierna när elpriset är som högst, säger han och visar en app från elföretaget Tibber.

ANNONS

Säljer överskottet av el

– Här ser man elpriset för det kommande dygnet. Priserna släpps klockan ett varje dag. Här ser du att elen kostade 70 öre tidigare idag och då laddade jag batterierna, och ikväll vid sextiden ligger priset på nästan sex kronor, säger han och pekar på skärmen.

Henrik Nilsson har också installerat solpaneler på taket som särskilt under sommarhalvåret generar i mycket energi. Överskottet av den egenproducerade elen säljer han tillbaka till Tibber och sänker därmed kostnaderna ytterligare.

Ligger på plus

– Jag har inte behövt köpa någon el sedan i juli tack vare att jag kan sälja överskottet. Nu ligger jag på plus hela tiden.

Solcellerna lade han själv på plats.

– Det gör jag inte om, haha. Det var ganska jobbigt och omständligt att installera dem på ett lutande tak.

I källaren hemma i villan finns ett installerat energilagringssystem samt batterierna som laddas med den billiga elen. Anläggningen drog han igång i juli i år. I realtid kan han se hur mycket el solcellerna på taket producerar och hur mycket el som går åt i hushållet.

Hur mycket kostar hela systemet?

– Cirka 250 000 kronor men då får man göra avdrag med 100 000 kronor om man är gift eller sambo. Är man ensam får man dra av 50 000 kronor.

Henrik Nilsson tror att han kommer att tjäna in pengarna snabbt eftersom elkostnaderna kommer att sänkas drastiskt.

– Jag har bara varit igång några månader, så jag vet inte vad jag har tjänat hittills. Men jag räknar med att sänka årskostnaden med 70-90 procent.

Förutom lägre elpriser innebär det andra fördelar med modern batteriteknik som kan lagra förnybar energi.

– Jag är ingen prepper. Men det är ju en trygghet att veta att även om vi drabbas av en kraftig storm som slår ut elen så kan jag ha igång allt som vanligt här hemma, i alla fall ett par tre dagar.

Bidrag till lagring av förnybar energi

Vill du skaffa en egen laddstation för bilen eller egna solceller och lagra elen i egna batterier kan du få ersättning för delar av kostnaden. Köper du en anläggning får du en preliminär skatterektion, som ett rut-och rotavdrag. Säljaren/utföraren begär ersättning från Skatteverket. Det innebär att du som köpare får del av lättnaden redan vid köpet. Skattereduktionen är som mest 50 000 kronor per person och ges endast till privatpersoner.

LÄS MER:Experten reder ut: Nio vanliga myter om din elförbrukning

LÄS MER:Hög tid att söka pengar för solceller – stödet kan försvinna

LÄS MER:Framtidens energi och hamburgare vid Maxi

ANNONS