Lena Arnfelt, sektorchef på trygghet och stöd i kommunen, beskriver personalsituationen i hemtjänsten som jättetuff.
Lena Arnfelt, sektorchef på trygghet och stöd i kommunen, beskriver personalsituationen i hemtjänsten som jättetuff.

Hemtjänsten ner i beredskapsnivå – ”hårda prioriteringar”

Hemtjänsten i Kungälv går ner i beredskapsnivå. Detta sedan en stor del av personalen är sjuka och för att det fortsatt är svårt att få in vikarier.

ANNONS

Kommunen har länge haft svårt att få tillräckligt med personal till hemtjänsten men nu, när bland annat smittspridningen av covid-19 rusar, är det riktigt illa.

– Vi har en jättetuff situation, säger Lena Arnfelt, sektorchef för trygghet och stöd i kommunen.

LÄS MER:Antalet covid-19-fall fördubblade under nyårsveckan i regionen

LÄS MER:Ansträngt läge på Kungälvs sjukhus – personal saknas

På onsdagen gick kommunen ut med ett brev till alla som har hemtjänst om att man går ner i beredskapsnivå, vilket innebär att man bara kommer prioritera den basala omsorgsinsatser. Städ, promenader och social samvaro kommer inte att erbjudas.

Prioriterar i befintlig verksamhet

Anledningen är att många i personalen är sjuka.

– Och det är inte bara covid, det är vanlig influensa och caliciviurs (vinterkräksjuka reds. anm.) också. Omikron sprids enormt fort och det drabbar oss alla och alla funktioner i samhället, säger Lena Arnfelt.

Även inom LSS och på äldreboenden är det tufft med många sjukskrivningar men där gör man i stället prioriteringar i befintlig verksamhet. Det kan handla om att man inte utför städ i samma utsträckning, inte går promenader och att man drar in på social omsorg.

Hur länge räknar du med att ni kommer att vara i det här läget?

– Det är jättesvårt att säga, men min bedömning är att det kommer att vara så här de kommande fyra-fem veckorna framåt, säger Lena Arnfelt.

Sektorledningen ska nu att ha avstämningar varje dag med fokus på att klara bemanningen så att tjänster i verksamheten kan levereras.

– Det handlar om hårda prioriteringar.

ANNONS