Hemslöjd lockar till Västra gatan

Gamla butikslokaler på Västra gatan har tagits över för att öppna sommarutställning och marknad med hantverk och hemslöjd.
– Det är roligt att det händer något här, säger besökaren Gun Abrahamsson.

ANNONS
|

Det är en samling nästan 30 olika hantverkare från Göteborg och Bohuslän som tillsammans visar upp och säljer sina skapelser i den gamla butikslokalen på Västra gatan. Det är allt från träskålar till trasmattor och smycken. Utställningen öppnade under onsdagen med ett kort tal av Ingela Rossi, socialdemokratisk ordförande för kultur och fritidsnämnden i Kungälvs kommun och Ulla Andersson, ordförande för Göteborg och Bohusläns hemslöjdsförbund.

– Inom kommunen pratar vi om just den här sortens saker för att kunna få igång det kulturella livet här på Västra gatan. Vi borde nog, både som samhälle och som politiker, bejaka den här sortens kreativa näringar ännu mer, säger Ingela Rossi.

ANNONS

Arne Bohström är en av de inom hemslöjdsförbundet som var drivande i att ordna utställningen. Han säger att det än så länge flyter på bra.

– Det har gått bättre än förväntat, jag tror att folk har lite av ett uppdämt behov efter senaste året, säger han.

Arne Bohström både arrangerar och ställer ut på marknaden. Här är han med sina kattporträtt i trä.
Arne Bohström både arrangerar och ställer ut på marknaden. Här är han med sina kattporträtt i trä. Bild: Ebba Bergström

Lockar till Västra gatan

När dörrarna varit öppna i en timma har de redan haft flera besökare som hittat hantverk att köpa med sig hem. Många av besökarna är glada över att utställningen hålls på Västra gatan och hoppas att den ska locka dit folk.

Eva Becklund är delägare till huset där utställningen hålls.

– Det är jätteroligt att det händer något här på Västra gatan, Kungälvs kommun gör ju ingenting för de företag som är kvar här. Men det drar ju hit folk när det händer sådana här aktiviteter och det ger ju kunder till alla andra företag med, säger hon.

Ingela Rossi, ordförande för kultur och fritidsnämnden i Kungälvs kommun, säger att kommunen funderar mycket kring hur man ska få igång livet på Västra gatan.

– Just nu byggs det, men vi får hoppas att när byggnadskranarna är klara så får vi ett tänk och en röd tråd i hur vi länkar ihop alla de centrala delarna av Kungälv, säger Ingela Rossi.

Eva Becklund kollar in marknaden. – Det är jätteroligt att det händer något här på Västra gatan.
Eva Becklund kollar in marknaden. – Det är jätteroligt att det händer något här på Västra gatan. Bild: Ebba Bergström

”Trevligare när saker inte är massproducerade”

En av besökarna som tittar förbi är Gun Abrahamsson.

– Det är roligt att det händer något här på gatan och extra trevligt nu efter corona, säger hon.

Hon har själv sysslat med en del silversmide och är allmänt intresserad av hemslöjd.

– Det är mycket trevligare när saker inte är massproducerade. Jag har kollat igenom ungefär hälften av allt här, men sen ska jag ta ett varv till och se om det är något som jag kan köpa på mig och kanske ha som presenter, säger Gun Abrahamsson.

Arne Bohström från Göteborg och Bohusläns hemslöjdsförbund säger att de hoppas kunna locka både Kungälvsbor och de som är på besök.

– Vi har öppet extra sent för att kunna locka turisterna som ju tar västra gatan från fästningen.

Det är ett blandat utbud på marknaden.
Det är ett blandat utbud på marknaden. Bild: Ebba Bergström

Marknaden och utställningen pågår mellan 21 juli och 8 augusti. De har öppen 11.00 till 19.00 varje dag förutom söndag den 8 augusti då de stänger 18.00.

ANNONS