Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nya skolan i Kode, som ska stå där scoutstugan står idag, ska byggas och ägas av Hemsö.  Bild: Kristian Johansson
Den nya skolan i Kode, som ska stå där scoutstugan står idag, ska byggas och ägas av Hemsö. Bild: Kristian Johansson

Hemsö ska bygga och äga nya skolan i Kode

Det råder politisk oenighet om huruvida det verkligen är billigare att låta fastighetsbolaget Hemsö bygga och äga lokaler åt kommunen. Även den nya skolan i Kode ska byggas av Hemsö, enligt avtalet som finns.
– Vi borde bli bättre på att bygga billigt själva, säger Ove Wiktorsson (C).

Kommunen har ett avtal med Hemsö fastighets AB om att bolaget ska bygga ett antal fastigheter som kommunen sedan ska hyra av dem. Än så länge har byggnation av en förskola i Nordtag, Ytterby, och en i Tjuvkil påbörjats. Inför att en tredje ska byggas i Tveten uppstod en politisk debatt om huruvida det verkligen är billigare att hyra än att äga själva. Fullmäktige beslutade i början av september att gå vidare med förskolan i Tveten, trots att underlag från förvaltningen visade att det blir dyrare på lång sikt att hyra.

Men även den nya stora skolan som ska byggas där scoutstugan i Kode står idag, ska byggas och ägas av Hemsö. Enligt Ove Wiktorsson, ordförande i utskottet för samhälle och utveckling, är det bestämt i avtalet med Hemsö, oavsett vad som sägs i fullmäktige.

– Sist lät det som att varje sådant här ärende behövde tas upp i fullmäktige, men det är bara ett spela för gallerierna. Det står i avtalet vad de ska äga, och lyfter man bort något så får vi bara ersätta det med något annat istället, säger han.

Ove Wiktorsson var en av de som var med och klubbade igenom avtalet Hemsö, men har sedan dess ändrat sig.

– Jag läste nog avtalet för dåligt första gången. Det blir dyrare på sikt att hyra, säger han.

Ett argument som kom upp i fullmäktige mot att kommunen ska bygga själv, var att kommunens egna byggen ofta blir dyrare än vad det var tänkt.

– Om kommunen är så dålig på att bygga utan att kostnaden drar iväg, så är det väl det man måste se över. Det finns många standardiserade lösningar, men så fort man går från dem blir det mycket dyrare, säger Ove Wiktorsson.

Det var i juni i år som politikerna bestämde att den nya skolan i Kode ska ligga vid scoutstugan, så arbetet med en ny detaljplan har inte hunnit så långt ännu.

– Vi har precis börjat med borrmaskin på platsen för att göra en geoteknisk undersökning, och vi tittar på en trafiklösning. Vi börjar om från början med planen men har med oss vissa delar från tidigare då vi arbetade med en detaljplan inne i Kode, säger projektledare Rickard Holmgren.

Någon kontakt med Hemsö har man inte haft ännu.

– Vi börjar inte projektera för en ny skola förrän vi har kommit till samrådet i detaljplaneprocessen. Då kommer vi att ha kontakt med Hemsö, om inte politikerna bestämmer något annat, säger Rickard Holmgren.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.