Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Privat
Bild: Privat

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Helikoptern visade upp sig för Marstrands skola

Sedan ett antal år samarbetar Marstrands skola och Marstrands segelsällskap i att utbilda skolans elever i båtliv, säkerhet och sjövett.
På måndagen hade de påhälsning av Sjörfartsverkets räddningshelikopter.

Marstrandsskolans elever har sedan flera år segling på schemat. Numera har Marstrands segelsällskap utvecklat ämnet till att handla mer om båtliv i största allmänhet.

– Det är viktigt att ha kännedom och inte vara rädd för att sätta sig i en båt, det är det vi vill komma åt, att inte vara rädd, säger Teresa Svensson från Marstrands segelsällskap, MSS, som i dag var med ute på Marstrand när de hade årets första aktivitet som ingår i Segling på schemat.

Sjöräddningshelikoptern vinschade upp

På måndagen var det vinschövning och Sjörfartsverkets SAR-helikopter visade upp sig genom att vinscha upp en person från Sjöräddningssällskapets båt från stationen på Rörö i Göteborgs norra skärgård.

– Det var väldigt uppskattat, de tyckte det var jättespännande, vi kan inte vara på en bättre scen, man såg väldigt bra, säger Karin Jansson, verksamhetsansvarig på Marstrands skola.

Samarbetet med skolan har pågått i många år och syftet är att eleverna ska få kännedom om båtliv, att prova på båtliv och känna sig trygga i att vara på sjön.

– Så att de inte står helt främmande inför det. Många tror att bor man på Marstrand så kan man det här, men det är inte alla som har med sig det från grunden, säger Teresa Svensson.

Seglingar och skolutflykter

Hennes kollega Tobias Nicander, som även jobbar som sjöräddningsledare på Sjöfartsverket på Käringberget i Göteborg, säger att om det inte hade varit en coronapandemi hade helikoptern landat och barnen fått titta in i helikoptern.

– De hade förevisat helikoptern och berättat vad de gör.

Under årets aktiviteter kommer man även att segla med jollar, så kallade C 55:or, under två dagar i slutet av maj och början av juni.

– Då är det två pass per dag. Man bryter för lunch och sedan tar nästa gäng över. Och så gör man detta i två dagar så att alla får var en heldag var, säger Tobias Nicander.

Gå på djupet i ämnena under lektionerna

Efter sommaren bär det av på en segelutflykt till Dyrön och senare en skutsegling med Atena. Årets aktiviteter avslutas med en livräddningsaktivitet där barnen får lära sig om livräddning, känna på att kasta en frälsarskrans, hjärt-lungrädddning och lära sig att rädda en kompis.

Hur känns det när aktiviteterna drar igång?

– Det är alltid härligt att känna att sommaren närmar sig och det är kul att vara ute, säger Karin Jansson.

När det inte är utomhusaktiviteter följer skolan upp det man gjort för att knyta an till ämnet Segling på schemat.

– Vi arbetar förberedande men även i vissa årskurser kan vi gå in mer på djupet, som att läsa om väderförhållanden i NO.