Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Helena tog guld med guldtårtan

Helena Hagman tog hem förstapriset på Skandinaviens största tårtutställning. Hennes guldiga bröllopstårta föll juryn i smaken. "Jag tycker om det konstnärliga", säger hon.

I helgen arrangerades Scandinavian Cake Show i Kungälv där besökarna kan gå runt och titta på olika fantasifulla kreationer. Helena Hagman har varit med flera gånger tidigare.

– Jag var med första gången 2012 men då hade jag ingen aning om vad jag höll på med. 2014 var jag med och tävlade igen och då vann jag folkets pris som är det där besökarna bestämmer, säger Helena Hagman.

Läs mer: Tårtor – en smakfull konst

Eklandabon är ett känt ansikte för en del efter att hon var med i TV4:s program Det stora tårtslaget.

– Jag var med i Tårtslaget i våras och åkte hem först av alla så det här kändes lite som en revansch, det är många som har sagt det till mig. Men jag tänkte inte så mycket på att det var en tävling utan på att jag ville göra en så fin tårta som möjligt, säger hon.

I år vann Helena Hagman juryns pris i klassen för bröllopstårtor. Inbjudna tårtproffs från England bedömde bland annat kreativitet, teknisk perfektion och färg och form.

– Temat var en tårta i guld. Jag har använt mig av många olika tekniker och det var en av sakerna jag fick beröm för.

Utsidan räknas

I den här tårttävlingen är det utsidan som räknas. Alla dekorationer är ätbara men insidan består inte av tårtbottnar utan av frigolit.

– Nu kan jag spara den och ställa ut på nästa utställning. Man får damma av den lite bara, säger Helena Hagman.

Redan om en månad ska Helena Hagman tävla igen, då på en stor tävling i England. Efter att ha testat tidigare år har hon insett att det är svårt att frakta med en hel tårta på ett flygplan. Nu ska hon tävla i en figurklass i stället.

– Man får packa i handbagaget och hålla hårt i sin väska. Förra året skalade jag ner det lite och var med i en kategori med en våning, nu blir det figurer på en bricka, säger hon.

Ingen marsipanälskare

Helena Hagman säger att hon alltid har varit kreativ och älskar att forma figurer, blommor och dekorationer – men när hon ska äta tårta har hon andra preferenser.

– Ska man ha figurer så behöver man stabilisera det med sockerpasta och marsipan men jag tycker egentligen inte det är så gott, jag älskar choklad! Min man som har fått smaka på väldigt många tårtor brukar äta innankromet och lämna lagret med sockerpasta. Det är okej att göra så, säger hon och skrattar.

Trots att Helena är utbildad konditor har tårtskapandet mest varit en hobby. Nu ska hon ändra på det.

– Jag håller på att starta upp mitt eget företag och ska göra specialdesignade tårtor för bröllop och dop och liknande. Det känns väldigt spännande, säger hon.

Elvira Linderot

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.