Kanonkulan är troligen från 1600-talet.
Kanonkulan är troligen från 1600-talet. Bild: Ronja Wigertz

Hel kanonkula från 1600-talet – ett av fynden vid Bohus fästning


– Det gav absolut mer än jag hade tänkt, säger arkeologen Anton Lazarides från Lödöse museum, om den tre dagar långa arkeologiska schaktningsövervakningen som har gjorts i samband med dräneringarbeten på Bohus fästning.

ANNONS

Kungälvs-Posten har tidigare berättat om fyndet av en lavettplats för en kanon.

LÄS MER:Lavettplats hittad vid utgrävning på borggården

– När vi grävde i en av borgens kasematter hittade vi fundamentet som troligtvis har tillhört en lavett, berättar Anton Lazarides och förklarar att en arkeologisk schaktningsövervakning är ett relativt litet ingrepp där man inte går in i detalj.

Nya lämningar

Med bara tre dagar i fält är han därför positivt överraskad över de fynd som har gjorts.

– Vi har också stött på en del murverk av tegel från troligtvis 1700-tal och det tycker jag är ganska spännande. Det dyker upp på två ställen vid den yttre borggården. Man blir lite förvånad när man hittar ytterligare lämningar, säger Anton Lazarides och berättar att kunskapen är ny för honom och hans kolleger.

ANNONS

– Troligtvis handlar det om byggnader som har stått där. Det kan vara svårt att göra ordentliga tolkningar men jag får se om jag kan hitta något om detta i litteraturen, konstaterar han.

Stort kokkärl

Vid utgrävningen i den nordvästra delen av den yttre borggården, har stora mängder matavfall påträffats. Djurben, keramik, kritpipor, dryckesglas och mynningen från ett stort kokkärl av järn.

Mynningen från ett stort kokkärl av järn.
Mynningen från ett stort kokkärl av järn. Bild: Ronja Wigertz

– Det ger en spännande inblick i hur livet såg ut när man satt här och lagade mat på 1600-och 1700-talen, säger Anton Lazarides.

Ingen analys

Tidigare uppgifter om att ett lårben skulle ha gått iväg på analys, dementeras av honom.

– Vi har inte skickat några ben för kol-14-analys, eftersom vi har fått bra dateringar från andra fynd som har hittats, exempelvis keramik, säger Anton Lazarides.

Arkeologen Anton Lazarides.
Arkeologen Anton Lazarides. Bild: Ronja Wigertz

Bland de lite mer spektakulära fynden finns två kanonkulor. En trasig och en hel av tämligen stor kaliber.

– Det rör sig troligtvis om en av de lite senare konflikterna på 1600-talet, säger Anton Lazarides.

Vatten bakom murarna

• Dräneringsarbetet görs på grund av problem med att det står vatten bakom murarna Skarpe nord och Nedre platt, belägna norr om fästningen.

• Bastionerna byggdes när dansken ville stärka försvaret av Bohus slott i slutet av 1500-talet.

• Nedre platt var den mur som var extra ansatt under belägringen 1678, då 20-30 000 kanonkulor avlossades mot Bohus slott.

ANNONS