Här är de populäraste babynamnen i Kungälv

Ett nytt namn toppar listan på pojksidan, men bland flicknamnen har samma namn varit favoriten i fem år. I Kungälv skiljer sig topplistan dock något från den för riket i stort.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det populäraste namnet att ge sin nyfödda tös under 2020 var Alice, som toppat listan ända sedan 2015. Bland pojkarna blev Noah det mest populära namnet, för första gången.

I Kungälv ser det dock lite annorlunda ut på pojksidan. Här delar Hugo och Theodor på förstaplatsen, med sju pojkar givna vardera namn under 2020. Se hela topplistan i faktarutan.

Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån, som fört namnstatistik sedan 1998. Analytiker på SCB kan konstatera att det var många fler barn som fick de populäraste namnen för 20 år sedan än vad det är idag.

De populära namnen inte lika populära

Idag verkar det som att föräldrar i större utsträckning vill ge sitt barn ett mer unikt namn, särskilt flickorna namnges med större variation. För flickorna var det cirka 85 procent fler som fick toppnamnet 1998 jämfört med 2020. För pojkarna är skillnaden något mindre, och cirka 74 procent fler fick toppnamnet 1998 jämfört med 2020.

Många namnges också med ett inte så unikt namn, men som fått en ny stavning.

Olika på kommun- läns- och riksnivå

Även om flest flickor fick namnet Alice, var Elsa det populäraste namnet i hela sex län. I övriga län varierar det en del vilka namn som var mest populära. Signe, Märta och Lilly är de vanligaste flicknamnen i några län, men de finns inte med på topp tio-listan för Sverige.

Bland pojknamnen var Liam populärast i fem av landets 21 län. Pojknamnen Adam, Alfred, Harry, Oliver, Walter, Leon och Frans är vanligast i vissa län, men återfinns inte på topp tio för riket.

Flicknamn

1. Alice - 8 barn

2. Alicia/Astrid/Freja/Luna/Molly/Olivia/Sigrid - 6 barn

3. Maja/Stella - 5 barn

Pojknamn

1. Hugo/Theodor - 7 barn

2. Oscar - 6 barn

3. Ebbe/Harry/Henry/Lucas/Melker/Noah/Walter - 5 barn

ANNONS