Hampus Haugland. Foto: Privat
Hampus Haugland. Foto: Privat Bild: Vikarie 2 Kungälvs-Posten

Hampus vill bidra till elevers gymnasietid

Redan på lågstadiet började Hampus Haugland engagera sig i elevrådet. Sedan dess har intresset och engagemanget bara vuxit och nu är han nybliven ledamot i styrelsen för Sveriges elevkårer.

ANNONS
|

Hampus Haugland har alltid varit en eldsjäl när det gäller skolan. Redan på lågstadiet blev han aktiv i elevrådet på Kullens skola och så fortsatte det genom grundskoleåren.

– Jag är en engagerad person, jag har varit sekreterare, ledamot och ordförande, det var alltid något uppdrag. Ett tag var jag med i matrådet i skolan och jag har suttit i ungdomsfullmäktige i Kungälv, berättar Hampus Haugland.

Andra året i gymnasiet blev Hampus vald till ordförande i elevkårens styrelse på Mimers Hus gymnasium. Hampus tog studenten i våras och nu fortsätter engagemanget på riksnivå i styrelsen för Sveriges elevkårer. Att hans egen gymnasietid är över ser han inte som något bekymmer.

ANNONS

– Nej, det gör inget, jag fortsätter gärna i skolan. Att bli elevkårsaktiv på Mimers var det bästa som hänt mig, jag lärde känna massor av bra människor och lärde mig mycket. Ledningen och elevkåren hade ett gott samarbete och där insåg jag hur mycket man kan göra och påverka som elevkår. Det känns kul att få ge tillbaka, säger Hampus Haugland.

Han beskriver Sveriges Elevkårer lite som ett fackförbund för gymnasieeleverna. Främsta uppgiften är att stödja och hjälpa eleverna att starta och driva föreningar, elevkårer, på gymnasierna.

– Elevkårerna tillför mycket av den sociala delen i skolan. Jag har en dröm om det sociala, jag vill uppnå den där känslan som finns i amerikanska highschool-filmer på gymnasierna. Gymnasiet handlar inte bara om att gå i skolan, det ska vara roligt också.

Arbetet i Sveriges elevkårer är ideellt och deltagarna träffas både på regional och nationell nivå för att inspirera, diskutera och utbilda sig för att kunna stötta elevkårerna ute på skolorna. Besök hos olika elevkårer i skolorna ingår också. Allt i syfte att skapa en så givande skoltid som möjligt för eleverna på gymnasiet och hjälpa elevkårerna i deras arbete att göra skolan bättre.

– Just nu är det lite svårt att träffas, men vi har digitala möten så länge. Sveriges Elevkårer är landets största ungdomsorganisation med 128 000 medlemmar, så det är klart att det är roligt att få vara med i styrelsen. Jag ser det som ett hedersuppdrag som just nu är viktigare än någonsin, när undervisningen sker på distans, säger Hampus Haugland som kommer att vara fortsatt engagerad i skolans värld under överskådlig framtid.

– Jag har alltid velat bli lärare och nu läser jag till lärare. Skolan är samhällsbärande och utan en bra skola kan man inte forma framtiden och det fria demokratiska samhället. Att vara lärare är en viktig uppgift, säger styrelseledamoten i Sveriges elevkårer, och blivande läraren Hampus Haugland från Kungälv.

ANNONS