Hade svårt skadad katt och nära 80 knivar i lägenhet – döms

En man i 30-årsåldern döms för bland annat djurplågeri efter att ha förvarat sin svårt skadade katt i en bur i sovrummet. Katten var delvis förlamad. I hans lägenhet hittades också nära 80 knivar.

ANNONS
|

Det var efter att polis i maj 2019 larmats till mannens bostad i centrala Kungälv som katten hittades i en bur, dold under kläder i hans sovrum.

Polisen hade kallats till lägenheten efter att mannens pappa larmat, eftersom han var orolig för sonen, som mådde psykiskt dåligt. Pappan informerade samtidigt sonen om detta, men han blev då arg och svarade att han hade kniv och skulle hugga poliserna om de kom in i hans bostad.

Poliserna var medvetna om hotet när de tog sig in i mannens lägenhet där de påträffade både en större mängd narkotikaklassade tabletter samt 0,86 gram cannabisharts, men också nära 80 knivar som togs i beslag.

ANNONS

Dold under kläder

Vid husrannsakan i lägenheten hittades även en svårt skadad katt i en kattbur, dold under en hög med kläder i sovrummet.

Katten togs till en veterinär som konstaterade att den var delvis förlamad, blodig och smärtpåverkad, varför den senare fick avlivas.

Mannen har i polisförhör sagt att han har dåliga minnesbilder från den aktuella dagen, men att han såvitt han minns slängt in katten i badrummet samma dag. Detta efter att den kissat på mattan.

Hotades med yxa

Göteborgs tingsrätt har nu dömt mannen för djurplågeri för att han inte uppsökt veterinär i direkt anslutning till att katten skadades.

Mannen döms även för narkotikabrott, hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen, samt för att en månad senare även ha kört rattfull och hotat sin pappa med en yxa sedan de råkat i konflikt.

Tingsrätten har dock vid straffbedömningen tagit hänsyn till mannens psykiska ohälsa och dömer honom därför i samråd med frivården till skyddstillsyn, i stället för fängelse.

Camilla Moestedt

redaktion@kungalvsposten.se

ANNONS