Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hållplatsens namn väcker starka känslor

Kexfabriken, Kexbageriet eller kanske Västra Gatan? Busshållplatsen vid kexfabriken kan få ett nytt namn när fabriken flyttar. Frågan är bara vad hållplatsen ska heta.

Det var i slutet av 2016 som Västtrafik i samråd med Göteborgs kex valde att byta namn på hållplatsen till ”Kexbageriet”, något som fick många Kungälvsbor att se rött. På Facebook var det en person som tyckte att namnbytet var bedrövligt, en annan ifrågasatte varför man valde att döpa busshållplatsen till ”Kexbageriet” istället för ”Kexfabriken”, som den ju kallas i folkmun.

Nu är det återigen dags för diskussioner angående namnet att cirkulera på Facebook. Vissa verkar fortfarande förfasas över det nuvarande namnet, några undrar vad hållplatsen kommer heta efter fabrikens flytt till Riga, eftersom det var Göteborgs kex som hade önskat ett namnbyte från början.

– Ett namnbyte är ingenting som diskuterats på Västtrafiks avstämningar, ännu. Men det är en fråga jag får ställa på den första höstavstämningen vi ska ha snart. Det är faktiskt ingenting jag hört talas om, säger Amanda Stenbom, kollektivtrafiksamordnare på Kungälvs kommun.

Hon är precis tillbaka efter semestern men hon har inte fått till sig att någon upprörd Kungälvsbo skulle ha ringt eller mejlat under sommaren. Men hon vet att det är en fråga som engagerar.

– Som Kungälvsbo vill man värna om historien och identiteten i området, säger Amanda Stenbom.

Varje år får hon en trafikplan från Västtrafik där man bland annat presenterar större omläggningar och borttagande av hållplatser. I trafikplanen för 2024 har inget namnbyte presenterats.

Vad tycker du att hållplatsen borde heta?

– Oj, vad svårt. Det är bättre att Kungälvsborna får höja sina röster om det kommer till det läget, säger Amanda Stenbom.

Louise Borgström är samhällsutvecklare på Västtrafik. Hon bekräftar att man i nuläget inte har några planer på att byta namn på hållplatsen efter kexfabriken flyttat, men att det kan komma att bli aktuellt. Och Kungälvsbor är självklart välkomna att tycka till.

– Absolut, man är alltid välkommen att skicka sina synpunkter och förbättringsförslag till vår kundservice. Det är alltid så med lokala namn, det engagerar och upprör och det kan finnas olika viljor. Något som passar en person kanske någon annan inte vill ha, säger hon.

Eftersom det i framtiden finns planer på att anlägga bostäder på platsen – Kexstaden – är det kanske mest sannolikt att ett namnbyte sker i samband med det, menar hon. Men då har man en del riktlinjer att förhålla sig till.

– Rent generellt har vi på Västtrafik rekommendationer kring när det kommer till busshållplatsnamn och då är det bland annat att inte döpa till företagsnamn eller saker man förknippar med någonting som kan flytta på sig…, säger hon och fortsätter:

– Medborgardialog kan vara ett sätt att komma fram till ett bra namn på busshållplatsen, eller om man kollar på närliggande gator eller något annat som påminner om platsen. Det finns också en poäng att resenärerna känner igen namnet, alla vet vad Kexbageriet är och känner till hållplatsen. För oss är det inget akut att byta namn, säger Louise Borgström.

LÄS MER: De slåss för att få behålla sin busshållplats på väg 168

LÄS MER: Malin Karlsson i Kärna efterlyser bussturer på loven

LÄS MER: Göteborgs Kex utnämning som Kunglig hovleverantör granskas

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.