Här kan du plocka frukt i det fria

I Kungälvs kommun finns inga kommunala fruktlundar som i Göteborg, men om du vill veta var du kan plocka lite av höstens goda äpplen kan du kika in på Fruktkartan.se. Eller fråga efter överbliven frukt på sociala medier.

ANNONS

I Göteborgs kommun finns flera kommunala fruktlundar men än finns det inga riktigt etablerade i Kungälv. Sedan förra året har dock Kungälv fått sin första fruktlund. Det är Kungälvs trädgårdsförenings som tillsammans med kommunen planterat en fruktlund uppe vid Kolebacka.

– Men den är väldigt ung och där finns ingen frukt att skörda än, säger Hanna Bäck, trädgårdsingenjör i Kungälvs kommun.

Hade gärna sett fler fruktlundar

Peter Andreasson, tidigare stadsträdgårdsmästare i Kungälv och medlem i Kungälvs trädgårdsförening, hade gärna sett att det funnits fler fruktlundar i kommunen. Men för att anlägga kommunala fruktlundar anser han att det krävs mer muskler, något som ideella föreningen Kungälvs trädgårdsförening inte har.

ANNONS
Peter Andreasson, Kungälvs trädgårdsförening.
Peter Andreasson, Kungälvs trädgårdsförening. Bild: Anna Hedlund

– Det finns inget tryck på det direkt, men det kan ju ha betydelse att någon skriver om det. Jag har propagerat för det men det har försvunnit i det stora hela, säger han.

I fruktlunden uppe vid Kolebacka har trädgårdsföreningen planterat gamla äpplesorter som funnits i Kungälv. Lunden består av små träd som föreningen ympat själva.

– Men den är inget att hänga i granen. Det som är där planterades i fjol och den har inte vuxit till sig, och nu har sorken varit där så vi har en del arbete att göra där i höst. Men framför allt är den intressant för oss som försöker bevara gamla fruktsorter och tanken är att göra det i Kolebacka.

Dela med sig i sociala medier

Men nu när hösten kommer finns det flera trädgårdar i kommunen som dignar av frukt som ägarna kanske inte hinner, orkar eller kan ta hand om samtidigt som flera personer, som inte har egna trädgårdar, bara längtar efter att få ta hand om frukten.

Därför efterlyser Peter Andreasson en samordning, kanske en grupp i sociala medier där man kan mötas.

– Man får väl ta kontakt med varandra i sociala medier.

För den som inte har någon trädgård att plocka från går det även att få tips på var det går att plocka frukt genom att gå in på fruktkartan.se. Där kan privatpersoner lägga in platser där man kan plocka frukt och bär i naturen.

Björnbärssnår i Tega

Här finns tips från hela Sverige och i Kungälv tipsas om rikliga björnbärssnår i Tega och Nordtag, apelträd vid Ytterby kyrkoruin – och ett äppleträd i rondellen utanför kommunhuset.

– Ja, det är ett frösått äppleträd som står där. Det är nog någon som slängt en äppleskrutt där och så har det blivit ett träd, säger Hanna Bäck.

Hon är noga med att påpeka att man inte ska roffa åt sig eller plocka frukt i kommersiellt syfte om man plockar på kommunens mark.

– Men det är en positiv trend som folk fått upp ögonen för på senare tid. Under många år har det funnits ett litet motstånd mot att äta det som växt i offentlig miljö. Men hellre det och det är jättebra att det finns i närmiljön och inte är besprutat, det är bara jättepositivt.

Gamla fruktträd i Strandparken

Peter Andreasson tipsar om att det går att plocka frukt från de gamla fruktträden som finns i Strandparken. Där står gamla äppleträd och körsbärsträd sedan trädgårdarna gick hela vägen ner mot älven, innan vägen byggdes.

– Där är det tillåtet att ta frukt och smaka på dem. Och där har vi noterat vilka sorter som växer där, säger han.

För att plocka på de allmänna platserna gäller allemansrätten men även att man inte tar mer än man behöver.

ANNONS