Här är nya karantänsreglerna – den slipper vara hemma

På torsdagen beslutade Folkhälsomyndigheten att antalet dagar i familjekarantän sänks från sju dagar till fem dagar. De med tre doser vaccin slipper sitta i karantän överhuvudtaget om någon i ens hushåll har insjuknat i covid-19. Samtidigt var antalet smittade under vecka 2 färre än veckan innan – 678 fall jämfört med 742 vecka 1.

ANNONS
|

Den skenande smittspridningen med restriktioner att stanna hemma, både vid egna symptom på sjukdom eller om någon annan i hushållet drabbats av covid-19, har samtidigt lett till en hög belastning på många samhällsviktiga funktioner i samhället, där verksamheterna lider av brist på personal.

LÄS MER:Samhällskritiska yrkesgrupper kan slippa familjekarantän

LÄS MER:Nya riktlinjer: bara de med symtom ska testa sig

LÄS MER:Ansträngd situation i Kungälvs förskolor

Både vården, hemtjänsten och skolorna har vittnat om många sjuka eller frånvarande på grund av de hårdare restriktionerna. Många skolor och förskolor har även på senare tid tvingats stänga eller vädjat till föräldrar att inte lämna barn på förskolan om de inte måste.

Folkhälsomyndigheten har nu därför beslutat att lätta lite på restriktionerna genom att dels sänka karantäntiden från sju till fem dagar. De som är vaccinerade med tre doser behöver inte heller stanna hemma. Detta gäller även den som haft covid-19 under de tre senaste månaderna.

ANNONS

Annan samhällskritisk verksamhet undantas också från karantänsreglerna, men måste då vidta åtgärder på arbetsplatserna.

Får förtur till testning

Vissa grupper kommer nu samtidigt att få förtur till testning. Det gäller bland annat personal inom hälso- och sjukvård, samt äldreomsorg, men också de som jobbar inom skolan och fysiskt behöver vara på plats.

LÄS MER:Regionen har lagt två miljarder kronor på PCR-tester

På torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, öppnade Sara Bylund, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, för att det åter kan bli aktuellt med distansundervisning om en klass eller skola drabbas av ett stort antal sjuka.

– Det gäller samtliga årskurser. Men här blir det skolans huvudman att avgöra om det anses vara nödvändigt. Vi går inte själva ut med några sådana rekommendationer från myndighetens sida i nuläget, uppgav hon.

Förhållningstips om hemtester

Sara Bylund tog även upp hur man bör förhålla sig till hemtester och sa att ett positivt hemtest ska betraktas som att man är smittad och att man då inte behöver PCR-testa sig.

I de fall man fått ett negativt hemprovsvar rekommenderas man stanna hemma i minst fem dagar, tills man känner sig återställd och frisk.

Sara Bylund konstaterade också att smittspridningen just nu är mycket stor i hela landet och förväntas öka ytterligare kommande veckor.

LÄS MER:Rekordmånga smittade i Kungälv under förra veckan

I Kungälv hade dock antalet fall med konstaterad covid-19 under vecka två minskat. 678 fall konstaterades jämfört med 742 veckan innan. Om det beror på minskad testkapacitet eller inte framgår inte.

Inte längre någon skillnad

Hon upprepade därför mantrat om vikten av att vaccinera sig för att skydda sig själv och andra från allvarlig sjukdom. Hon uppgav dock samtidigt att man just nu inte ser någon större skillnad i antalet smittade vad det gäller vaccinerade och ovaccinerade.

– Sannolikheten för att smittas just nu är faktiskt ungefär lika stor, vad vi ser är dock att vaccinet effektivt skyddar från allvarlig sjukdom och död, sa Sara Bylund.

LÄS MER:Ansträngd situation i Kungälvs förskolor

LÄS MER:Nya beslut om undervisningen

Detta budskap underströks även med ett diagram över inlagda covid-19-patienter på sjukhus i behov av intensivvård, där en majoritet av dessa är ovaccinerade.

Av de totalt 503 644 personer som förra veckan valde att göra ett så kallad pcr-test, uppgavs vidare 34 procent ha testat positivt.

LÄS MER:Hög sjukfrånvaro inom räddningstjänsten

ANNONS