Bilden illustrerar trafiken runt jul och den är tagen i ett annat sammanhang.
Bilden illustrerar trafiken runt jul och den är tagen i ett annat sammanhang. Bild: Johnny Samuelsson

Här är de mest trafikerade vägarna under jul

Trafiken väntas bli väldigt intensiv och koncentrerad till just en dag den här julen. Kungälvs-Posten visar vilka vägar som troligtvis kommer att vara mest trafikerade, men också vilka man i stället bör välja.
– De flesta kommer att resa i morgon, 23 december, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör Trafikverket.

ANNONS

I år väntas julens mest trafikerade dag bli på fredagen den 23 december och en anledning till det är att julafton just infaller på en lördag.

Felicia Danielsson är presskommunikatör Trafikverket.
Felicia Danielsson är presskommunikatör Trafikverket. Bild: Johanna Vikar

– De flesta kommer att resa den 23:e och det kommer vara koncentrerad trafik. Anledningen är att julafton ligger på en lördag och det ger inte utrymme till lika många resdagar som om den skulle infalla på en måndag, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör Trafikverket.

Ta det lugnt i jultrafiken

Enligt Transportstyrelsens statistik är både jul- och nyårshelgen olycksdrabbade och i genomsnitt omkommer 13–14 personer i genomsnitt. Trafikverket uppmanar alla som ska ut på vägarna att ta det lugnt i trafiken.

ANNONS

– Det man alltid bör tänka på är att ha samspel med sina medtrafikanter och visa hänsyn. Bli inte stressad och tänk igenom hur du kör, säger Felicia Danielsson.

Här är de mest trafikerade vägarna

En av de mest trafikerade vägarna i Göteborgsområdet väntas vara bland annat E6, från Göteborg till Malmö och E45, från Göteborg till Östersund. Även väg 40 som går mellan Göteborg och Jönköping. Men trots att det brukar vara mycket trafik på dessa vägar rekommenderar Trafikverket att man tar dem ändå.

– De är lite dubbelt det där. Det är oftast de vägar som har mest trafik, men också de som prioriteras först när det gäller halkbekämpning och snöröjning. De mindre vägarna hamnar lägre i vår priolista.

Bilden visar många av de mest trafikerade vägarna i Sverige. Fullständig karta hittas på Trafikverkets hemsida. Bild: Trafikverket
Bilden visar många av de mest trafikerade vägarna i Sverige. Fullständig karta hittas på Trafikverkets hemsida. Bild: Trafikverket

Välj mötesfria vägar under jul

Trafikverket rekommenderar även att man tar så kallade mötesfria vägar. Alltså vägar med bland annat mitträcke. Till exempel E6 från Strömstad till Trelleborg, Söderleden som går mellan Göteborg och Mölndal och delar av 158:an som börjar i Göteborg och går till Kungsbacka,

– Vi vill gärna att man åker på de säkra vägarna. De vägarna där det finns mitträcke, säger Felicia Danielsson.

Bilden visar många av de mötesfria vägarna i Sverige. Fullständig karta hittas på Trafikverkets hemsida. Bild: Trafikverket
Bilden visar många av de mötesfria vägarna i Sverige. Fullständig karta hittas på Trafikverkets hemsida. Bild: Trafikverket

Ha koll på vädret

Förutom att ta det lugnt i trafiken och vara ute i god tid rekommenderar också Trafikverket att man har koll på hur vädret kan komma att bli.

– Det kommer vara mycket trafik. Tänk på att ta det lugnt och håll koll på väderprognosen. Det ser ut att bli väderomslag och kan skilja sig rätt mycket åt lokalt, säger Felicia Danielsson.

LÄS MER:Experten tipsar: Så kör du bil säkert i jul

LÄS MER:Julhandeln igång på Tradera – barnsaker i topp

LÄS MER:Vett och etikett i jultider – experten om hur du gör rätt

ANNONS