Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Martina Liljedahl

Hängde upp nazistsymbol över fönster mot insyn – döms

En man hängde upp en hakkorsflagga i fönstret i sin dåvarande bostad för att förhindra insyn sa han. Nu döms mannen för hets mot folkgrupp.

ANNONS
|

På Sveriges nationaldag 2020 hängde en man upp en flagga med en svastika – ett hakkors – i ett fönster ut mot en väg i ett bostadsområde i Ytterby.

Flaggan ska ha hängt uppe i minst två timmar och enligt ett vittne hunnits ses av mellan åtta och tio personer, innan polis kom till platsen och tog ner flaggan.

Enligt mannen var han berusad och irriterad över folk som ”pekade finger” och hängde därför upp flaggan över fönstret, men nekar till brott.

I polisförhör menar han att det var en ”ren impuls” att valet föll på just flaggan med hakkorset, och att han vet att flaggan är stötande.

ANNONS

Mannen säger sig ha ett historieintresse och han köpte flaggan i London för 20 år sedan, och att flaggan legat undanstoppad.

”Jag är inte nazist och jag inte anknytning till någon organisation och jag kommer aldrig ha det heller”, säger mannen i förhör.

Justitiekanslern väckte åtal om tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp den 15 oktober 2020 och flaggan togs i beslag.

Göteborgs tingsrätt säger i sin dom att det är tydligt att mannen känner till flaggans betydelse och innebörd. Rätten menar att flaggan gjorts tillgänglig, utanför mannen privata sfär, på sådant sätt att den blivit spridd i tryckfrihetsförordningens mening och att den därmed ska ”anses som utgiven”.

”Även om X avsikt varit att hindra insyn är det svårt att bortse från det faktum att flaggan hängts upp på nationaldagen. X måste ha insett att han genom att hänga upp den uttryckt sådan missaktning som avses i bestämmelsen om hets mot folkgrupp”, skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten dömer mannen till dagsböter 100 om 50 kronor, 5 000 kronor.

ANNONS