Håkan Lundgren, förbundschef på Bohus räddningstjänstförbund. Arkivfoto
Håkan Lundgren, förbundschef på Bohus räddningstjänstförbund. Arkivfoto Bild: Emma Hellström

Hög sjukfrånvaro inom räddningstjänsten

På Bohus räddningstjänst hade man på fredagen en sjukfrånvaro på 12 procent jämfört med fyra procent i vanliga fall så här års.
– Skulle situationen fortsätta får vi prioritera vissa stationer i vårt förbund för att ha fullgod förmåga, säger Håkan Lundgren, förbundschef.

ANNONS
|

Som samhället i övrigt är frånvaron inom räddningstjänsten ovanligt hög – flera av kommunens brandmän är antingen sjuka eller i hemkarantän. Men än så länge upplever förbundschefen att man klarar sitt uppdrag.

Redan förra gången när smittan ökade i samhället tog räddningstjänsten ett inriktningsbeslut om att skydda den operativa personalen så att de skulle klara sitt uppdrag. Och det gjordes genom att bland annat se till att smittspridningen minskade på stationerna.

– Det inriktningsbeslutet är kvar, säger Håkan Lundgren, förbundschef på Bohus räddningstjänstförbund.

12 procents sjukfrånvaro

Han säger att man sista veckan sett att även räddningstjänsten påverkas och det börjar bli en stor personalfrånvaro. I nuläget är 12 procent av styrkan hemma. Inom räddningstjänsten i Göteborgsregionen pendlar sjukskrivningen mellan 10 och 16 procent, enligt Håkan Lundgren.

ANNONS

– Några är covid-positiva och några är i anhörigkarantän och väntar på provsvar. Andra är förkylda och magsjuka. Som vi ser det nu är det numerären vi är oroliga för, om många är sjuka samtidigt.

På Bohus räddningstjänstförbund har man tittat på olika modeller för att kunna hantera en större smittspridning.

– Vi har tittat på eskaleringsmodeller beroende på hur många som smittas och för att minska smittan har vi försatt brandstationerna i ö-drift.

”Full förmåga”

Det innebär att man isolerar stationer och se till att bara den personal som jobbar där är där. Men det finns även beredskap om ännu fler i personalen skulle vara frånvarande.

– I skrivande stund har vi fullgod förmåga på alla fem stationerna men skulle sjukskrivningarna fortsätta kommer vi prioritera vissa stationer och lägga krut på dem.

En konsekvens av det är att det kan bli lite längre framkörningssträckor.

– Brandbilarna kommer alltid komma fram, men de kan komma något senare.

Polisen har klarat den värsta toppen

Även i lokalpolisområde Kungälv Ale har man haft en viss smittspridning.

– Vi hade det förra veckan med några som insjuknade men nu har den mattats av. Vi har klarat av vår verksamhet, säger Christian Nylén, lokalpolisområdeschef.

Han säger att man inom polisområde Storgöteborg hjälper varandra med personal om det skulle vara många sjuka.

Christian Nylén, lokalpolisområdeschef i Kungälv/Ale.
Christian Nylén, lokalpolisområdeschef i Kungälv/Ale. Bild: Kristian Johansson

– Vi har hjälpt andra, men vi har inte själva behövt hjälp.

Och om det skulle vara en stor sjukfrånvaro är det alltid ingripandeverksamheten som prioriteras.

– Det är det viktigaste, att vi kan åka på larm.

För övrigt följer polisen Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att de som kan ska jobba hemma för minska smittspridningen.

ANNONS