Här flyger Gripengranen över Kungälv

Ungefär 20 över tre på torsdagseftermiddagen började det mullra över Kungälv. Sedan kunde de som tittade upp se en julgran flyga över himlen.

ANNONS
|

Från Landvetter och i riktning mot Kungälv passerade Jas 39 Gripen-planen, som var ute på sin andra flygning för dagen.

Den traditionella formationsflygningen skulle ha genomförts på onsdagen, men ställdes in på grund av dåligt flygväder. Torsdagen bjöd på sol och klar himmel, vilket tillät planen att lyfta strax efter lunch för den första turen, då över Örebro, Stockholm, Eskilstuna och Lidköping.

Film: Martin Pettersson

Efter en mellanlandning hemma i Såtenäs bar det sedan av åt sydöst innan planen åter vände norrut.

Det är Skaraborgs Flygflottilj F7 som genomför flygningarna, som träning för personalen. De gör att de både får planera och genomföra flygningar i formation under en längre tid. Att de är formade som granar och julkulor är bara en bonus.

ANNONS

Förra veckan flög julkulan, fyra Herculesplan, över Västsverige. Dock var det bara tre av dem som kom iväg och syntes på himlen.

– Tanken var att det skulle vara fyra men vi var tvungna att ha kvar ett kvar på marken. Något har hänt med planet gör som att man tagit beslutet att inte lyfta med det, sa Lena Bogren, kommunikationschef på F7 i Såtenäs, då till GP.

ANNONS