Här fångas flest av fartkamerorna

Fartkameror har länge varit trafikpolisens bästa vän – i Ytterby togs 688 personer förra året. Här är sträckorna där flest åker fast.

ANNONS
|

En genomsnittlig dag plåtas och bötfälls i snitt nära 150 personer efter att ha kört för fort förbi en trafiksäkerhetskamera i Västra Götalandsregionen.

I Kungälv gick kamerorna varmast på väg 168 i Ytterby och därefter väg 625 upp mot Romelanda. 682 respektive 625 fortkörare fick en bot hemskickad förra året.

Som alla trafiksäkerhetskameror är de utplacerade med omsorg om olycksrisken.

– Vårt enda motiv är att få ner hastigheterna och olyckorna. Vi har valt vägar där det varit stor risk att skada sig, säger Tomas Bergbom åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Så sent som i onsdags omkom en kvinna i en singelolycka på motorcykel i Kungälv. Olyckan inträffade på väg 632 strax öster om Kode.

ANNONS

I övrigt är det ovanligt med dödsolyckor i Kungälv. De senaste tre åren, 2018-2020 fanns inga registrerade dödsolyckor i transportstyrelsens statistik i Kungälv.

Fartkamerorna som fångat flest fortkörare 2020 (januari - februari 2021 inom parentes)

Väg 168 i Ytterby: 682 (187)

Väg 625 mellan Kungälv och Romelanda: 647 (89)

Väg 604 mellan Staby och Ytterby: 633 (148)

Väg 168 mellan Vävra och Tjuvkil: 626 (175)

Väg 574 mellan Kareby och Kode: 529 (53)

Lägger till väg 587 mellan Gunnesby och Rödbo: 672 (194)

Källa: Trafikverket

Polisen och trafikverket har ett gemensamt ansvar för trafiksäkerhetskamerorna. Men det är polisen som har hand om böterna. Enligt Anders Drugge på polisens sektion för automatisk trafiksäkerhetskontroll är det sällan någon överklagar – det är svårt att förneka en bild.

– Det vanliga i de fallen är att man säger ”det var inte jag på bilden”. Men det händer inte ofta. Det går att överklaga men endast ett fåtal gör det.

Kamerorna är inte aktiva 24 timmar om dygnet men den hastighetsmätande radarn i kameran är alltid på. Mätningarna visar att 98 procent av bilisterna håller sig på rätt sida av gränsen, berättar Anders Drugge. När och var kamerorna är avstängda är hemligt.

– Det vi går ut med är att varje sträcka med kameror är aktiva någon gång om dygnet. Men vi säger inte mer än så.

Även om kameran är på bötfälls inte alla fortkörare. Bland andra motorcyklister går bort då de har hjälm och registreringsskylt bak. Utöver det kan bildkvaliteten vara ett hinder och i vissa fall har bilförare medvetet dolt ansiktet.

– Det förekommer att man håller upp en hand eller fäller ner solskyddet. Maskeringar av andra slag är väldigt sällsynt, säger Anders Drugge.

Har ni haft extra problem under pandemin på grund av munskydd?

– Vi hade den farhågan men har faktiskt inte sett något sådant.

ANNONS