Ulf Bergenholtz är en av tre som arbetar med larmen i Kungälv.
Ulf Bergenholtz är en av tre som arbetar med larmen i Kungälv. Bild: Benedikta Cavallin

Hängslen och livrem i Kungälvs arbete med brandsäkerhet

Nästan alla kommunala byggnader har automatlarm kopplat direkt till räddningstjänsten. Många har också sprinklers och fler är på gång.
– Inte många kommuner har så god larmsäkerhet som Kungälv, säger Ulf Bergenholtz, drifttekniker i Kungälv.

ANNONS
|

Redan 2008 tog Kungälvs kommun ett helhetsgrepp på alla brandlarm, inbrottslarm och driftlarm i kommunala verksamheter. Då byggde man upp en organisation med en larmgrupp som ser till att alla larm fungerar.

– Vi är inkopplade på det system som räddningstjänsten har, berättar Ulf Bergenholtz. På vår skärm ser vi alla larm i kommunens verksamhet och kan följa i realtid vad som händer med dem.

De har också en jourtelefon som är bemannad dygnet runt och året runt. Går det ett larm finns det alltid någon som ser och kan ta sig an det.

Sprinkersystemet på Mimers hus. Här går det att följa vattnets väg till olika delar av huset.
Sprinkersystemet på Mimers hus. Här går det att följa vattnets väg till olika delar av huset. Bild: Benedikta Cavallin

– Om räddningstjänsten åker ut ser vi till att någon från kommunen som känner byggnaden väl också finns på plats, berättar Ulf Bergenholtz. Ofta är det fastighetsskötaren som kommer och kan bistå med att öppna dörrar eller dylikt.

ANNONS

Rutiner för utrymning

Varje skola och förskola har rutiner för utrymning. Under de 14 år som Ulf Bergenholtz arbetat med brandsäkerhet har han aldrig varit med om att utrymningen inte skulle fungera.

På äldreboenden ser det dock annorlunda ut. De är byggda så att varje lägenhet fungerar som en brandcell och om det börjar brinna räcker det därför att personalen flyttar på de som bor nära branden. Sedan kan de invänta räddningstjänsten.

Idag har ett tiotal kommunala byggnader sprinklers installerade, men fler är på gång. Bland annat ska Solhaga äldreboende få sprinklers i samband med ombyggnaden.

Sprinklersystemet är inte på något sätt beroende av brandlarmet. I varje sprinklerhuvud sitter en liten ampull som löser ut när temperaturen överstiger 68 grader.

Inspekteras regelbundet

Brandlarm reagerar istället på rök och i de allra flesta fall är det det som går först.

– De byggnader som har både sprinklers och brandlarm har ett jättebra skydd, säger Ulf Bergenholtz. Om det ena systemet mot förmodan inte skulle fungera har vi ju det andra.

Det händer att elektronik slutar fungera, inte minst vid åskväder, men då får man oftast en indikation om att något är på tok och kan rätta till det, menar Ulf Bergenholtz.

– Alla larmen provas också av regelbundet. Jag skulle säga att Kungälvs kommun ligger i framkant när det gäller brandsäkerhet.

Larm i kommunal verksamhet

110 byggnader med kommunal verksamhet har ett automatlarm som är kopplat mot räddningstjänsten.

10 byggnader har även sprinklers och fler är på gång.

104 byggnader har inbrottslarm.

50 har passersystem.

Dessutom finns 500 driftlarm som löser ut om till exempel en frys går sönder eller en värmepanna lägger av.

ANNONS