Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Gårdfeldt som Ada och Ingvar Oldsberg som Kal. Enligt traditionen öppnade de Lisebergs grindar i april 1983. ”Det känns otroligt sorgligt”, säger Gunilla om Ingvars bortgång.   Bild: Walter Hedén, Charlotte Gad
Gunilla Gårdfeldt som Ada och Ingvar Oldsberg som Kal. Enligt traditionen öppnade de Lisebergs grindar i april 1983. ”Det känns otroligt sorgligt”, säger Gunilla om Ingvars bortgång. Bild: Walter Hedén, Charlotte Gad

Gunilla Gårdfeldt och Ingvar Oldsberg var Kal å Ada 1983

På torsdagen kom beskedet att Ingvar Oldsberg gått bort. Han och skådespelerskan och sångerska Gunilla Gårdfeldt i Lökeberg blev utsedda till Göteborgs Kal och Ada på 80-talet.
– Året med Ingvar var festligt. Jag sjöng och han gjorde jippon, minns Gunilla.

Gunilla Gårdfeldt har blivit utsedd till Ada av den så kallade Kals Åden (Karls ordern reds anm.) vid tre tillfällen. Första gången var 1983 och då valdes Ingvar Oldsberg till Kal.

– Han var min förste Kal. Det var så roligt att ha Ingvar ett år. Han försökte sjunga – men kunde inte hålla en ton och det använde han sig av. Därefter fick jag en Kal som sjöng, som hette Carl-Gustaf Holmgren. Vi gjorde sångnummer ihop i flera år. Men året med Ingvar, det var festligt, säger Gunilla.

Traditionen att utnämna en Kal och Ada fick stor uppmärksamhet på den tiden. Gunilla och Ingvar åkte i bil i en procession genom Göteborg, folk på gatorna applåderade.

– Och så öppnade vi Liseberg med den stora nyckeln. Där uppträdde vi och det kom dragspelare. Jag sjöng och Ingvar berättade något galet. Han var en festprisse, berättade historier och höll uppe humöret.

Vägarna korsades

Därefter bjöds de in att göra föreställningar på ställen runtom i stan. Ofta handlade det om välgörenhet. Och publiken applåderade mycket, minns Gunilla. Hon framförde låtar av Karl Gerhard, Lars Forssell och Lasse Dahlquist.

– ”Kålle har kommit hem på permission idag...” sjunger Gunilla i telefonen.

– Och ibland sjöng Ingvar för att folk ville det, man han sjöng väldigt falskt. Han bjöd på sig själv och skojade. Att ha Ingvar som förste Kal var ljuvligt.

Någon privat relation har de aldrig haft. Men efter Kal och Ada sågs de ändå ganska ofta.

– Vi träffades när jag sjöng och han var konferencier, till exempel på konserthuset, när jag sjöng Lars Forsell-låtar. Våra vägar korsades i jobbet och man fick en kram. Det var alltid trevligt.

Hon hade inte träffat Ingvar på 15 år när beskedet kom att han gått bort.

– Det känns otroligt sorgligt eftersom vi hade så roligt. Hade någon frågat mig hade jag nog sagt ”vi ses nog snart igen”. Nu känns det som ett vägskäl som aldrig går att komma tillbaka till.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.