Grönt ljus för tillfälliga gästparkeringar i Nordtag

Parkeringssituationen i Nordtag har engagerat boende i området. Framför allt är det bristen på besöksparkeringar som invånarna har klagat på. Nu har kommunen tagit fram en handlingsplan och planerar 35 tillfälliga p-platser.

ANNONS

På parkeringsplatsen utanför förskolan i Nordtag finns ett fåtal p-platser som är gratis i 20 minuter. Övriga platser är avsedda för skolan fram till klockan 18. I övrigt är det ont om gästparkeringar. Men nu har kommunen tagit fram en handlingsplan för parkeringssituationen.

– Vi kommer att göra i ordning området snett emot förskolan och grusa den platsen. Det ska byggas hyresrätter där senare men nu kommer vi anlägga cirka 35 tillfälliga besöksparkeringar där, säger Stina Gunnarsson som projektleder Nordtag.

Parkering mot avgift

Tillsammans med kollegan Jimmy Sandberg är hon på plats i Nordtag för att berätta om handlingsplanen.

– Besöksplatserna avgiftsbelagda och kostar sju kronor i timmen mellan klockan åtta på morgonen och sex på kvällen och två kronor i timmen resten av dygnet. Det kommer också finnas några p-platser på gatan i närheten av lekplatsen. Dit kommer familjer från hela Kungälv för att leka så där behövs det några p-platser också, säger Jimmy Sandberg.

ANNONS

Stina Gunnarsson och Jimmy Sandberg poängterar att det är företagen som köpt och exploaterat marken som ska säkerställa att det finns tillräckligt med besöksplatser och att det inte är en kommunal fråga.

”Kan inte skjuta över ansvaret”

– Men vi kan ju inte skjuta över ansvaret på andra om bristen på p-platser innebär att området blir trafikosäkert, vilket det blir när bilar står parkerade där de egentligen inte ska. Det kommer att vara parkeringsförbud i hela området så småningom, gatorna är inte byggda för parkering men vi kommer att skapa några nya parkeringar längs Nordtagsgatan, där möjligheten finns, säger Stina Gunnarsson.

Vi går förbi Olles gata, den enda gatan i Nordtag där det finns en skylt uppsatt om parkering förbjuden.

– Här stod bilar parkerade längs med hela gatan tidigare. Det blev osäkert och tog plats av gång och cykelbanan för barn och andra.

Förutom p-platser finns det också planer på att anlägga en gångstig som ska binda samman fler bostäder med förskolan för att öka trafiksäkerheten.

– Nordtag ska vara ett hållbart boende och är byggt så att man ska kunna bo här utan att behöva köra så mycket bil. Ytterby station ligger i närheten och di kan man promenera eller cykla. Här ska familjer kunna bo och klara sig med en bil, avslutar Stina Gunnarsson.

LÄS MER:Barnfamiljer vädjar om farthinder i Nordtag

LÄS MER:Boende saknar gästparkeringar i Nordtag i Ytterby

LÄS MER:Test: Här är Kungälvs bästa lekplats

ANNONS