Närhälsan erbjuder gratis influensavaccin i november.
Närhälsan erbjuder gratis influensavaccin i november. Bild: Kristin Holmström/Arkivfoto

Gratis influensavaccin för 65-plussare och riskgrupper

Personer i riskgrupp eller över 65 år får gratis influensavaccin för att skydda extra i influensatider.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Västra Götalandsregionen (VGR) har tidigare inte erbjudit gratis influensavaccin, till skillnad från många andra regioner i Sverige. Men nu införs samma förmån för äldre och riskgrupper som på andra ställen i landet.

– Det är regionen som äntligen har bestämt detta. Orsaken är att man vill minska insjuknandet i riskgrupperna, ju mer lättillgängligt det blir desto fler som vaccinerar sig. Det blir mindre risk för spridning och sjukdom, säger Mats Dahl, primärvårdschef på Närhälsan för Kungälv, Ale, Stenungsund, Tjörn, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.

Bättre skydd

Närhälsan erbjuder gratis vaccinering för personer över 65 år eller som befinner sig i riskgrupp från den 9 november, det gäller både Närhälsan Solgärde, Närhälsan Kongahälla och Kungälv jourcentral.

Hösten bär med sig både förkylningar och influensa. Viruset sprids genom hosta och nysningar eller vid nära kontakt med någon som bär på smittan. Influensa är ofarlig för de flesta, med symptom som hosta, hög feber och värk i huvud, muskler och leder. Men det kan också leda till att man blir svårt sjuk med livshotande tillstånd som lunginflammation och blodförgiftning.

– Genom att vaccinera dig får du ett bättre skydd mot influensa och minskar risken att bli allvarligt sjuk, säger Monica Radeberg, samordnande chefsläkare på Närhälsan i ett pressmeddelande.

Går att kombinera

Personer räknas som riskgrupp vid sjukdomar som: kronisk lungsjukdom, hjärtsjukdom, diabetes, lever- eller njursvikt samt kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering, samt annan sjukdom som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft.

För den aktuella målgruppen går det även att boka tid för att få en tredje dos covid-19-vaccin samtidigt. Just det här influensavaccinet, som regionen erbjuder gratis, är det enda som fungerar tillsammans med covidvaccin. Annars ska det gå en vecka emellan, berättar Mats Dahl.

– Det är bara de här två vaccinen som man i dagsläget rekommenderar att ta samtidigt, inte några andra kombinationer, säger han.

Har smygstartat

Även Vårdcentralen Kusten och Centrumpraktiken erbjuder vaccinering gratis med samma premisser med start samma datum. Det går också att boka tid för influensavaccin i kombination med covid-19 vaccin, både på Kusten och Centrumpraktiken. Centrumpraktiken har drop-in.

– Redan nu har vi börjat influensavaccinera alla som bokar sig för covidvaccin dos 3 och är intresserade att ta både vaccinerna samtidigt, säger verksamhetschef Ghadah Saleh.

Ghadah Saleh, verksamhetschef och specialistläkare i allmänmedicin på Centrumpraktiken. Foto: Anna Hedlund
Ghadah Saleh, verksamhetschef och specialistläkare i allmänmedicin på Centrumpraktiken. Foto: Anna Hedlund Bild: annah
ANNONS