Arkivfoto: Jacob Humlén
Arkivfoto: Jacob Humlén Bild: Jacob Humlén

Grand Hotel får böta 100 000 – för klämt finger

En kvinna klämde sitt finger i en glassmaskin på Grand Hotel på Marstrand. Nu tvingas bolaget böta 100 000 kronor, för att de inte säkerställt en säker arbetsmiljö.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den unga kvinnan var 18 år och studerade för att jobba inom restaurangbranschen. Hon provjobbade på Grand Hotel när hon skulle göra rent en glassmaskin i köket.

Maskinen rengörs automatiskt invändigt, men när kvinnan skulle torka av den på utsidan kom hon på något sätt ner med sin ena hand mot de delar som rör sig inuti. Det resulterade i att hon klämde fingret och att en del av fingertoppen senare fick amputeras.

Grand Hotel har bestridit åklagarens yrkan om företagsböter, och menar att maskinen sett ut på samma sätt i flera år och att ingen skadat sig tidigare. De menar också att de aldrig fått anmärkningar på maskinen under tillsyn och att alla anställda får utbildning i hur maskinerna används med försiktighet.

Tingsrätten har dock beslutat om en företagsbot på 100 000 kronor.

I domen framgår att olyckan aldrig skett om maskinen haft de skydd som enligt tillverkaren ska finnas. Bland annat saknades flera metallstänger som sitter för öppningen till de rörliga delarna på insidan. Ett plastlock som ska sitta över stängerna saknades också.

Tingsrätten konstaterat också att det är Grand Hotels skyddsansvarige som brustit, eftersom denne inte sett till att skydden funnits på maskinen.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungalvsposten.se

ANNONS