Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grön express kommer bara att trafikera resecentrum till Göteborg, och kommer dessutom byta namn till X4. Bild: Katarina Berg
Grön express kommer bara att trafikera resecentrum till Göteborg, och kommer dessutom byta namn till X4. Bild: Katarina Berg

Grön express får en ny rutt från mitten av juni

Grön express kommer från och med mitten av juni inte längre att trafikera Ytterby och Ullstorp. Däremot kommer Västtrafik sätta in linje 242, som går snabbare in till Hjalmar Brantingsplatsen.

Från och med att Västtrafiks nya tidtabell tas i bruk 14 juni dras Grön express linje om, och kommer inte längre att gå till Ullstorp respektive Ytterby.

– Tanken är att vi ska renodla den linjen att trafikera Kungälv - Göteborg, och inte att den ska köra lokalt i Kungälv. Så den kommer att gå från resecentrum i Kungälv till Göteborg den vanliga vägen, via Västra parken och Eriksdal som tidigare, säger Anders Kling som är biträdande affärschef på Västtrafik.

Över sommaren stannar dock inte Grön express på hållplats Nordstan, på grund av ombyggnation på platsen. Detta gäller alla linjer.

Grön express kommer nu också att byta namn till X4.

– Vi har förbrukat de färger som finns på expressbussarna. Om vi skulle lägga till någon linje så finns det ingen färg kvar, så efter hand så byter vi namn på dem, säger Anders Kling.

För resande i eller på väg till Ytterby eller Ullstorp som har tagit Grön express in till Göteborg kommer nu linje 242 istället.

– Den kommer att trafikera Ullstorp och Ytterby i enkeltrafik på morgonen. De kommer alltså bara att gå in till stan. På eftermiddagen går de åt andra hållet.

Bussarna i linje 242 går snabbare in till stan, men inte ända in till centrum.

– De går via motorvägshållplatsen till Hjalmar Brantingsplatsen. Så de går snabbare dit än vad Grön express gör. Från Hjalmar Branting går de vidare till Volvo Torslanda. Vill man in till centrala Göteborg får man byta. Problemet vid Hjalmar Brantingsplatsen brukar inte vara att man får vänta på byte in till centrum, utan att välja vilken buss eller vagn man vill åka med, säger Anders Kling.

Linje 242 kommer att gå en gång i halvtimman från Ullstorp och Ytterby, men inte samtidigt.

– Det blir halvtimmestrafik därifrån, men från motorvägshållplatsen blir det kvartstrafik. Turerna kommer också att läggas mellan de tiderna då ettan trafikerar Ullstorp och Ytterby. Då kan man istället välja att ta ettan till resecentrum och ta Grön express därifrån om man vill, säger Anders Kling.