Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Elin Johansson
Bild: Elin Johansson

Gott om vaccintider i Kungälv trots högt tryck

I onsdags sänktes intervallen mellan dos två och tre för alla över 18 år. Men på vårdcentralerna i Kungälv märker man inget extra tryck – det har varit hårt hela tiden.

På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man sänker intervallet mellan dos två och tre från sex månader till fem månader för alla över 18 år.

På Kungälvs vårdcentraler fortsätter trycket efter vaccinering vara stort och enligt Nationella vaccinationsregistret har det getts 33 000 doser vaccin till Kungälvsborna.

– Vi har haft högt tryck hela tiden och lagt ut nya tider och laddar nu för den allmänna vaccinationsdagen 22 januari, säger Ghadah Saleh, chef på Centrumpraktiken.

Tror trycket kommer öka

Just nu finns många tider från 1 februari att boka och vårdcentralen genomför 300-350 vaccinationer varje dag. Ghadah Saleh kan inte säga om man sett en ökning av dem som ska ta sin första spruta men hon tror att efter besked om vaccinpass och efter den här fjärde vågen av covid-19 så kommer man se att fler vill vaccinera sig.

– Men vi har både bokade tider och drop in och en hög beredskap och fyller på med vaccin hela tiden, säger hon.

Hon säger att det är en utmaning att klara av betinget på vårdcentralen. Många i personalen är sjuka och man har brist på material för provtagning.

– Jag känner att vi klarar det, och har tur att vi är många och att flera har flera kompetenser och kan hjälpa till. Men vi tar en dag i taget och vi har ännu inte behövt avboka tider i den planerade vården.

Hon ser inte heller någon risk för att vaccinet ska ta slut.

– Det finns inget som tyder på det, vi beställer nytt hela tiden.

Allmän vaccinering 22 januari

Lördagen 22 januari är det allmän vaccinationsdag och då öppnar många vårdcentraler för drop in mellan klockan 10 och 14. Älvpraktiken och Centrumpraktiken samordnar sin vaccinering på stora vaccinationsdagen men ser helst att man bokar tid för att de ska ha koll på hur mycket vaccin de behöver.

Även Solgärde vårdcentral har många tider att boka via 1177.se från februari men tiderna för januari är slut.

Enligt Susanne Gustafsson, vårdcentralchef på Solgärde vårdcentral, kommer vårdcentralen inte att delta i den stora vaccinationsdagen 22 januari.

– Det handlar framför allt om att personalen som vaccinerar ska orka, vi har ett ansträngt läge och personalen behöver vila på sina helger, säger Susanne Gustafsson.

LÄS MER: Sju boende på ett äldreboende smittade av covid-19

LÄS MER: Här är restriktionerna som börjar gälla 12 januari

I nuläget har hon svårt att se en ljusning när smittspridning, pandemi och vaccinering kan vara över. Hon säger att man under torsdagen delade ut i stort sett alla tester man hade så när som på tre. Och de väntar på nya testkit som hon hoppas ska komma på torsdag eftermiddag.

– Vet inte hur många vi testade förra veckan, men vi testar 120–130 personer varje dag och bara den här veckan har vi testat 930 personer. Och av dessa var 40 procent positiva.

Släpper tider löpande

Kustens vårdcentral vaccinerar mot covid-19 tisdagar, onsdagar och torsdagar på Yttern, Ytterby IS anläggning. På torsdagen fanns inga tider att boka för vaccinerinng i januari.

LÄS MER: Nu kan 18-åringar boka tid för tredje vaccindosen i Västra Götaland

LÄS MER: Så allvarligt är läget under den fjärde coronavågen

Men enligt Agneta Hamilton, vårdcentralschef, är det nya tider på väg ut i deras webbtidbok, och då från och med februari.

– Vi håller på med planeringen och måste sätta ihop personalgruppen som ska vaccinera, säger hon.

På torsdagen var också alla bokade tider till vaccinationsdagen 22 januari uppbokade, men då har man även drop in-vaccinering på vårdcentralen i Ytterby mellan klockan 10 och 14.

För den som inte hittar några tider i Kungälv går det att söka efter tider hos andra vaccinatörer i regionen eller angränsande kommuner.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.