Stor brand i Björlanda – byggnaden bortom räddning

Räddningstjänsten avslutar snart insatsen vid lagerlokalen i Björlanda och byggnaden har skadats svårt av branden.
– Den kommer inte kunna räddas, säger räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör. På onsdagsförmiddagen meddelar räddningstjänsten att det inte finns någon explosionsrisk längre.

ANNONS

Sedan tiotiden på tisdagsförmiddagen har räddningstjänsten kämpat mot en brand i en industrilokal i Björlanda. Lokalen innefattar bland annat en bilverkstad och enligt polisen finns explosiva gasbehållare i byggnaden. Under onsdagsförmiddagen är insatsen på väg mot sitt slut och explosionsrisken minimerad.

Vid 16-tiden på tisdagen hade räddningstjänsten fått branden under kontroll. Daniel Gillesèn, vakthavande räddningschef, konstaterar att två explosioner ägt rum.

– Men nu har vi lyckats få vattenkanoner fram på ett säkert sätt, så vi har fått på vatten och dämpat branden kraftigt. Nu känner vi att vi har ganska bra grepp på brandutvecklingen, säger Daniel Gillesèn, vakthavande räddningschef.

ANNONS

Tidigt på onsdagseftermiddagen lider arbetet mot sitt slut. Avspärrningarna lyfts någon gång under eftermiddagen och personalen packar ihop sina saker.

– Men byggnaden kommer inte kunna räddas, den får rivas, säger larm- och ledningsoperatören.

Ingen mer explosionsrisk

Strax innan klockan 06, berättar Kapocs att man fortfarande misstänker att gasflaskor finns kvar på platsen. Av den anledningen återstår en viss explosionsrisk.

– Nu när det har ljusnat har man kunnat skapa sig en bättre blick över läget och vi kommer åka ut med lite mer personal för att titta lite närmare under morgonen.

Under onsdagen berättar räddningstjänsten att det inte längre finns någon risk för explosioner.

– Har gasbehållarna inte varit varma på ungefär 24 timmar ska det vara lugnt och där är vi nu, säger larm- och ledningsoperatören på räddningstjänsten.

Skola stängde av ventilationen

Därför har räddningstjänsten spärrat av området med extra säkerhetsavstånd samt använder vattenkanoner som kan fjärrstyras. Närliggande byggnader har evakuerats.

– För oss är det viktigt att inga personer befinner sig i ett farligt område, säger Daniel Gillesèn.

Även polisen var på plats och spärrade av Kongahällavägen.

– Vi har bland annat varit på en skola i närheten och bett dem stänga av ventilationen och hålla sig inomhus, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Vägen förväntas öppna igen vid klockan 13.30 på onsdagen.

Jag har en stor klump i magen och man blir fuktig i ögonen när man tänker på det

"Lagret var kolsvart”

GP har pratat med en person som var på ett jobbmöte i lokalen när grannarna knackade på och varnade.

– När vi öppnade dörren var hela lagret kolsvart av rök, säger vittnet till GP.

Vittnet skyndade iväg från platsen och är nu på säker mark.

Även Glenn berättar för GP hur han sprang fram till sin lokal som hade drabbats av branden. En kort stund senare fick han inte längre vara kvar och hans tankar gick till de tre veteranbilarna som var kvar där inne.

– Jag har en stor klump i magen och man blir fuktig i ögonen när man tänker på det. Det är mina vänners bilar och det är oftast livsverk som man har lagt ner sin själ i, det är som att mista en kamrat, säger Glenn.

Daniel Gillesèn berättar att de kommer att fortsätta bespruta med vatten, inventera området samt flyga över med drönare. Målet är att begränsa branden.

– Vi mäter temperaturer under ganska många timmar för att avgöra om det finns en fortsatt explosionsrisk.

Vad är det som har brunnit?

– Det finns pallar och olika typer av material som brunnit, det är ganska blandat där inne, säger Daniel Gillesèn.

Skadorna i byggnaden är stora.

– I en del av byggnaden har taket ramlat ner och väggarna faller inåt.

I nuläget finns det inga uppgifter om vad som har startat branden eller om några brottsmisstankar. Polisen kommer att skriva en anmälan om mordbrand och spärra av för en teknisk undersökning när räddningstjänsten är klara på platsen.

På grund av den farliga röken utfärdades inledningsvis ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, där räddningstjänsten uppmanade människor i närliggande byggnader att gå inomhus och att stänga fönster och dörrar. Vid 17-tiden blåstes faran över och VMA-meddelandet togs bort.

Daniel Gillesèn är vakthavande räddningchef.
Daniel Gillesèn är vakthavande räddningchef. Bild: Per Wahlberg

ANNONS