Flera medlemmar i Kungälv Kode Golfklubb har spelat länge. De sociala delarna är viktiga faktorer menar flera av dem. På bild Michael Pedersen och Erik Enström.
Flera medlemmar i Kungälv Kode Golfklubb har spelat länge. De sociala delarna är viktiga faktorer menar flera av dem. På bild Michael Pedersen och Erik Enström. Bild: Tove Christensen

Golfklubben – här bollas friskvård och umgänge

Kungälv Kode Golfklubb är en av flera klubbar som märkt den ökade tillströmningen av nya medlemmar. Nybörjare och inbitna spelare vallfärdar för spelet – och för umgänget.

ANNONS
|

Över de öppna vyerna på Kungälv Kode Golfklubb viner golfbollarna. Smällarna dånar när golfklubborna möter bollarna med full kraft. Klubben med 1 400 medlemmar fylls med nya medlemmar och fortfarande har de plats för fler.

– Det är många nybörjare, säger Joakim Nicander, ordförande för klubben, och berättar att i nuvarande takt kan de ta emot tio nybörjare i veckan för träning.

Joakim Nicander har sett en medlemsökning senaste åren, med många nybörjare.
Joakim Nicander har sett en medlemsökning senaste åren, med många nybörjare. Bild: Tove Christensen

Bland medlemmarna finns även veteraner, även om vissa fortfarande är unga. Buste Sandersson, 31, har spelat golf i 25 år. Hans pappa ordnade Grönt kort till honom och syskonen så fort de hade möjlighet.

– I mitt fall var det när pappa skulle barnvakta oss, då tyckte han det var mycket roligare att vi var med på golfbanan, säger han.

ANNONS

Han tycker det är en rolig och bra sport när annat tar sommaruppehåll.

– Man håller igång med något och man har kompisar med, säger han.

Buste Sandersson har spelat golf i 25 år.
Buste Sandersson har spelat golf i 25 år. Bild: Tove Christensen

En annan inbiten spelare är Volker Petersen som började 1991 när hans vänner lockade med honom. Vid 79 års ålder har han slutat gå runt på banan och använder golfbilen.

– Det är rätt bra, jag har problem med foten, säger han.

Han bokar ofta spelrundorna ensam, vilket gör att han paras ihop med tre andra spelare. Det tycker han är ett bra sätt att få möta nya människor.

– Det är mycket trevligt, man skapar många kontakter.

Volker Petersen började spela golf 1991 när hans vänner lockade med honom.
Volker Petersen började spela golf 1991 när hans vänner lockade med honom. Bild: Tove Christensen

Social friskvårdssport

De bekanta Nils Andersson, Michael Pedersen och Erik Enström har inför sin spelrunda parats ihop med Magnus Stenberg. Nils Andersson tycker det sociala är viktigt. Han började spela för 20 år sedan när han slutade med fotbollen.

– Antingen gillar man det eller inte, men det blir att man blir biten av det, säger han.

Han tävlar och senaste åren har han märkt av det ökade intresset från yngre spelare.

– Det är kul, det är större chans att vi får fram bra golfare. Det är också bra att man har bred klientel, säger han.

Erik Enström tror det allmänna intresset för sporten går i cykler, och det inte bara är sportens pandemivänliga utformning som spelar roll för den senaste tidens medlemsökning.

– Golf är kul, det är därför, säger han.

LÄS MER:”Jättegolfbomb” hos golfklubbarna – trenden håller i sig

Golf är den ultimata friskvårdssporten enligt Michael Pedersen, som berättar att en spelrunda betyder sju kilometer promenad.

– Det är väldigt bra friskvård, vi kanske går i fyra timmar, säger han.

ANNONS