Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungälvstrions budget klubbades igenom och Anna Vedin (M), Miguel Odhner (S), Pia Gillerstedt (S), Anders Holmensköld (M), Jonas Andersson (S) och Ove Wiktorsson (C) kan glädja sig åt ett stabilt ekonomiskt läge. Arkivfoto: Kristian Johansson
Kungälvstrions budget klubbades igenom och Anna Vedin (M), Miguel Odhner (S), Pia Gillerstedt (S), Anders Holmensköld (M), Jonas Andersson (S) och Ove Wiktorsson (C) kan glädja sig åt ett stabilt ekonomiskt läge. Arkivfoto: Kristian Johansson

God ekonomi gav snäll debatt –budgeten klubbades igenom

Det goda ekonomiska läget i Kungälvs kommun avspeglade sig i torsdagens förhållandevis snälla budgetdebatt i kommunfullmäktige, där nästa års budget på drygt 2,9 miljarder kronor klubbades igenom.

Med ett historiskt ekonomiskt överskott för 2021, som framförallt beror på engångsintäkter och att konjunkturen har vänt snabbare uppåt än förutspått, var det en självsäker kommunstyrelseordförande som konstaterade att Kungälvstrion(S,M,C) har lett kommunen tre av fyra år den här mandatperioden.

– Jag vågar hävda att vi som etablerade trygga stabila partier genom vårt samarbete har skapat en stabil och stark kommun, samtidigt som vi har tagit oss igenom den största internationella krisen i modern tid, sade Miguel Odhner (S) och fortsatte:

– Vi tänker ta ansvar för det år vi har kvar till valet genom den här budgeten och också lägga en plan för framtiden bortom valet- att utveckla Kungälv till en modern och trygg kommun där människor vill leva, bo och verka.

Litar på personalen

Enligt Miguel Odhner är den utökade budgetramen med 5,2 procent den största ramökning han i sitt politiska liv har varit med om.

– Mest pengar går naturligtvis till vården, skolan och omsorgen.

Med en ekonomi i ordning och ökade skatteintäkter var det också läge att ta bort effektiviseringskravet på 15 miljoner kronor, konstaterade Miguel Odhner.

– Nu skjuter vi till pengar och vi litar på vår personal. Det känns ganska modernt och modigt och jag tror att fler kommuner kommer att följa efter det ledarskapet.

Öka tryggheten

Ambitionen att dra ner lite grann på investeringstakten har varit svår att realisera i ett läge där Kungälv går som tåget, hävdade Miguel Odhner.

– Kommunen är extremt attraktiv med hög inflyttning och det är svårt att hålla emot. Det innebär att vi ökar investeringarna något.

I budgeten för 2022 finns också 19 nya uppdrag från Kungälvstrion. Ett av dem handlar om en plan för att öka tryggheten i skolan.

– Väldigt många barn är inte trygga i skolan. De litar inte på vuxna och är rädda. Där måste vi öka takten, slog Miguel Odhner fast.

Ha koll på ekonomin

En nöjd Anders Holmensköld (M), kommunalråd med särskilt ansvar för personal och finansfrågor, konstaterade att framtidens förutsättningar måste skapas redan idag.

– Vi vet att vi har ett jättestort behov av satsningar de kommande åren. Vi behöver nya skolor, förskolor, äldreboenden och inte minst behöver vi renovera väldigt mycket, däribland skolor, och därför måste vi ha koll på ekonomin. Vi måste ha koll på våra verksamheter så att våra medborgare får den kvalitet som de betalar för, sade Anders Holmensköld.

I budgetdebatten som ägde rum under torsdagseftermiddagen och kvällen, lyfte Sverigedemokraten Victoria Dahlqvist bland annat den växande psykiska ohälsan.

– För att ta tag i den och tillämpa omsorg på hemmaplan är pengatillskott nödvändigt. Vi i SD prioriterar kärnverksamhet framför häftig tillväxt och vi tar fokus på Kungälvsbornas behov.

Vill sänka skatten

Liberalernas Elisabeth Mattsson framhöll att skattetrycket borde minska när det går så bra för Kungälv.

– De stora överskotten är inget annat än en övertaxering utan välfärdseffekter. Därför vill vi sänka skatten till 21:34 per skattekrona( mot dagens 21:44, reds anm).

Kristdemokraternas Gun-Marie Daun efterlyste trygghetsboenden i samtliga kommundelar.

– Det finns inte med i planerna, vilket jag är väldigt ledsen över. Vi hade också velat ha en plan mot hederskultur, som vi måste motarbeta.

Brandtal för LSS

Laila Persson i Utvecklingspartiet höll brandtal för fler LSS-bostäder och Erik Andreasson (V) framförde kritiska synpunkter från fackförbund.

– För lite återhämtning, för lite kompetensutveckling och för lite personal som ska göra fler saker. Det hade vi i Vänsterpartiet velat lägga 20 miljoner mer på, sade Erik Andreasson.

LÄS MER: Rekordstort överskott väntas för kommunen

LÄS MER: Slopar effektiviseringskrav i budgeten för 2022

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.