Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Glasmagi till förmån för Jontefonden

Glaskonstnären Kjell Engman har ställt ut sina verk i Vattenfalls bergrum i Stenungsund tre gånger tidigare. När det nu är dags för grand final går intäkterna från entrén till Jontefondens insamlingsstiftelse

Det är en mäktig scen som spelas upp i årets upplaga av utställningen i bergrummet i regi av företaget Phromotion. Utställningen har fått namnet Seaside och speglar Engmans tankar kring den nya utställningen. Han har arbetat under ett helt år med att skapa över 130 nya verk specifikt för den här utställningen.

– Jag ville försöka få med en blandning av min barndom och livet på stranden en semesterdag. Jag tycker det är spännande för det är en djävulsk blandning av människor på stranden, här finns fattig som rik, men alla ser ungefär likadana ut.

De tidigare utställningarna har lockat tusentals besökare och resulterat i över 400 000 kronor i intäkter till förmån för välgörenhetsorganisationer. Utställningen har alltid en frivillig entréavgift och i år går den oavkortat till Jontefondens insamlingsstiftelse.

Kjell Engman har själv komponerat musiken som spelas upp till bilder av havets jättar som glider över bergrummets väggar med hjälp av de åtta projektorer som monterats upp. Ljud och ljus är jätteviktiga i utställningen menar arrangören.

– Det här är en magisk teaterföreställning . Det här först blå och sen gröna ljuset i taket ska symbolisera havet och skogen. Sedan vandrar man vidare in här till skogen och sjön omgiven av Kjells konstverk, säger Per-Erik Pettersson på Phromotion när han visar runt.

Vid den 25 centimeter djupa bassängen står verken. Vissa av dem interaktiva då de försetts med små dörrar. De små badhytterna innehåller tänkbara scener ur livet på stranden. Utställningen blir den sista i bergrummet.

– Jag har haft som princip tidigare att inte ställa ut två gånger på samma plats, så det här får bli den sista.

Med i utställningen är också konstnären Linda Ljungblad. Hon har jämförts med akvarellmålaren Lars Lerin.

– Han är ju verkligen en gigant, så om någon ser några likheter är det väldigt roligt.

Utställningen har premiär i dag och pågår fram till 20 oktober.

Annika Sahlin Ottosson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.