Heléne Norder är forskningsledare och mikrobiolog vid Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin.
Heléne Norder är forskningsledare och mikrobiolog, och hoppas att minskningen kommer hålla i sig. Bild: Thomas Johansson

Glädjetecknet: Ökningen av coronavirus är över i Kungälv

I snart två månader har halterna av coronaviruset ökat i avloppsvattnet i bland annat Kungälv, och smittspridningen i samhället har lett till återinförda restriktioner inom vården. Den senaste mätningen visar att kurvan har vänt.

ANNONS

Västra Götalandsregionen har återinfört munskyddskravet för vårdpersonal, och Sahlgrenska har infört besöksrestriktioner.

Men efter att veckan inletts med nyheter om en covid-19-ökning kommer nu ett glädjetecken för alla som vill ha en smittfri sommar. De senaste mätningarna i Göteborgs avloppsvatten visar nämligen att halterna av coronaviruset minskar relativt kraftigt.

Gryaab AB som levererar proverna till Sahlgrenska hanterar även avloppsvattnet i Kungälv.

Corona har ökat sedan mitten av maj

Provtagningen för covid-19 i samhället är sedan flera månader tillbaka mycket begränsad, men mätningarna av virushalterna i avloppet har fortsatt. De har visat hur coronahalterna har stigit i så gott som varje mätning sedan mitten av maj.

Ökningen av coronavirus i avloppsvattnet har samtidigt följts av ett ökat antal bekräftade fall av covid-19 i samhället.

Junimätning högre än flera tidigare vågor

Nedgången som nu syns skulle kunna innebära att antalet sjukdomsfall också minskar inom en till två veckor, om utvecklingen följer tidigare mönster.

– Det är förhoppningen när nivåerna nu sjunker igen, och vi får hoppas att de håller sig nere, säger forskningsledaren Heléne Norder, adjungerad professor vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Sommarens hittills högsta notering, sett till coronahalterna, var i slutet av juni. Halterna var då visserligen lägre än den senaste vinterns extremt höga topp, men samtidigt högre än tidigare pandemivågors toppar.

LÄS MER:Här är vaccindoserna många missar att fylla på

LÄS MER:Gunnel, 72: ”Jobbigast var att inte träffa barnbarnen”

LÄS MER:BA.4 – ny variant av coronaviruset upptäckt

ANNONS