Emil Karmark, som nu tar över en stor del av verksamheten på Marieberg Gård.
Emil Karmark, som nu tar över en stor del av verksamheten på Marieberg Gård. Bild: Frida Ekborg

Generationsskifte på Mariebergs Gård: ”Både kul och lite nervöst”

Första juli tog Emil Karmark över en stor del av verksamheten på Mariebergs Gård. Nu satsar de på nya, stora lokaler och utveckling av sortimentet.

ANNONS
|

Ulf Karmark är upphovsmakare till gårdsbutiken på Mariebergs Gård. 1999 blev gården den första i Kungälv med kravmärkning på kött och grönsaker. Från första juli började ett generationsskiftet ta form. Sonen Emil Karmark tar över slakeriet, charken, butiken och grisarna.

– Det är väldigt spännande, jag har varit med och drivit detta sedan starten av slakteriet. Men det är lite skillnad nu när man får driva det helt själv, säger Emil Karmark.

Tidigare har han ansvarat över planeringen men nu får han ta över allt från inköp, försäljning och personalansvar. Vissa delar av gården är fortfarande i Ulf Karmarks regi, så som korna, hästarna och fåren.

ANNONS

I och med generationsskiftet är Emil redo att satsa på gården. Han har sökt om bygglov för att expandera verksamheten med 150 kvadratmeter, vilket nu är beviljat.

– Det är många som uppskattar det vi säljer, så vi vill kunna leverera med, säger Emil Karmark.

Utbyggnaden innebär att gårdsbutiken får möjlighet att utveckla sortimentet. Slakteriet blir större då styckningen flyttas upp till butiken. Charkavdelningen förbättras också med större, bättre förvaring för att kunna tillverka större volymer.

Denna artikel är från den 8 april, 1999, då Ulf Karmark startade upp gårdsbutiken.
Denna artikel är från den 8 april, 1999, då Ulf Karmark startade upp gårdsbutiken. Bild: Moa Haltorp

Emil Karmark berättar att utmaningarna blir att få det så som man vill, att allting ska stämma med ens förväntningar.

– Det är både kul och lite nervöst, förut har man alltid fått in pengar via lönen men nu är det jag som får skapa mina egna förutsättningar, berättar han.

Det kommer också satsas på caféet i sommar. Emil berättar att öppettiderna utökas under vardagar för både butik och café, samt under helgerna med start den 17 juli fram till slutet på augusti.

– Vi kommer ha en hoppborg vid caféet, och man kan komma på grishäng där vi nu har 150 kultingar som man får klappa, berättar Emil.

Emil Karmark berättar att en aspekt som gör övertagandet lättare är att de redan har en stabil kundkrets och ett etablerat varumärke.

– Vi är rätt unika med slakteri med både lamm och gris, det verkar folk uppskatta så det är roligt.

Grisarna är en av de delarna på gården som Emil Karmark nu tar över.
Grisarna är en av de delarna på gården som Emil Karmark nu tar över. Bild: Frida Ekborg
ANNONS