Gediget och påhittigt av lokala konstnärer och konsthantverkare

Leksaker, måleri och vävning. Utställningen Artes på Fläskholmen i Kärna bjuder besökarna på många konstnärliga uttryck.

ANNONS
|

Det är andra året i rad som lokala konstnärer och konsthantverkare ställer ut sina alster i fårladan på Fläskholmen.

– Tanken är att visa vad som som finns i området, säger Marianne Törner som tog initiativ till utställningen förra året och som bidrar med havsmålningar i både akryl och olja.

Hög kvalitet

– Och vi vill också att det ska vara hög kvalitet på det som ställs ut.

I ett hörn av lokalen står textilslöjdläraren Marianne Quirin med sina vävda mattor i starka färger där de flesta är vävda i tekniken gåsöga.

– Jag var med förra året också. Det här är ett bra initiativ och det har varit mycket folk hittills, säger hon.

ANNONS

Mångas blickar dras till ett bord med bland annat lastbilar och dockvagnar i olika träslag. Besökaren Berit Andersson suckar förtjust och när hon ser en av lastbilarna

– Så fin, utbrister hon.

Luis Correa är skaparen till de populära leksakerna

– Jag ägnar mig åt det här för min egen skull för att det är så roligt. Jag är slöjdlärare och möbelsnickare och arbetar fortfarande, men det är roligt att ha egna projekt att arbeta med.

En barndomsdröm

Luis Correa är uppvuxen i Uruguay och lekte själv med träleksaker när han var liten.

– Det här är lite av en barndomsdröm. Jag tror att många tycker om dem för att de väcker minnen. Många blir nostalgiska när de ser dem, säger Luis som tycker att det är tacksamt att arbeta i trä i Sverige med alla fina träslag som finns här.

Sammanlagt är det åtta utställare som samsas om utrymmet i lokalen. Här finns även fotografi, kartor, keramik och fårskinnsfällar. Och så en grupp leende figurer i torrtovad ull som håller koll på läget från sitt håll i lokalen.

– Jag är noga med att alla ska ha ett leende, säger kvinnan bakom dockorna som föreställer lokalinvånare från tiden då området präglades av fiskerinäringen.

– Jag har alltid arbetat med händerna. Men att det blev just de här fiskarmänniskorna beror på en bok jag hittade med bilder från förr och som inspirerade mig. Jag ville skapa något som visade den lokala befolkningen.

Dockor i ull

– Men han där, säger hon och pekar på en docka i stråhatt och vit tröja.

– Han är en sommargäst som jag gett det lite elegantare namnet Malte Malmros, haha.

Vad heter du, förresten?

– Ja, tro det eller ej: Tova Fiskbaek Lindberg, passande nog.

När Marianne Törner fick idén om att ställa ut lokala förmågor kontaktade hon Ida Skagerstam. Ida driver Fläskholmens lantgård, som är ett lantbruk på hobbynivå med knappt tio köttkor och ett trettiotal tackor.

– Jag kommer gärna med idéer men Ida är bättre på att driva igenom dem. Det var inte svårt att övertala Ida, säger Marianne Törner.

Ida Skagerstam håller med där hon står vid kafébordet och säljer förtäring som utställarna bakat själva. Hon arbetar på länsstyrelsen till vardags men tycker att det är roligt att driva gården och att ställa ut i ladan går helt i linje med hennes visioner om hur hon vill driva gården.

”Saknas bara en järnsmed”

– Jag försöker planera nya event och hitta sätt att använda lokalerna när de står tomma på sommaren. Jag har haft en idé om kafé och det har jag ju kunnat ha i samband med utställningen, säger Ida som också bidrar med fårskinnsfällar från gårdens egna får.

Både Marianne och Ida är nöjda med årets utställning.

– Vi har haft många besökare hittills. Och mer blandade åldrar i år tycker jag, säger Ida.

– Det är också en bra blandning på utställare, inflikar Marianne.

– Det saknas bara en järnsmed. Det hade varit perfekt. De kanske vi kan få till nästa år.

Utställningen på Fläskholmen i Kärna pågår till och med söndag 4 september och har öppet mellan klockan 10 och16.

LÄS MER:Kungälvsborna: Det här var det bästa som hände i sommar

LÄS MER:September mjukstartar med pyssel och en pigg 100-åring

LÄS MER:Åtta konstnärer ställer ut på Fläskholmen

ANNONS