Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Andreasson inspekterar äpplen av sorten ribston, som finns i Bergfeltska trädgården.  Bild: Kristian Johansson
Peter Andreasson inspekterar äpplen av sorten ribston, som finns i Bergfeltska trädgården. Bild: Kristian Johansson

Gamla lokala äppelsorter sökes

På lördag firas Äpplets dag ihop med höstmarknad vid växthuset ovanför brandstationen. I samband med det hoppas trädgårdsföreningen få in fler gamla och lokala äppelsorter.

Äpplets dag infaller nu på lördag, det här året som är ett väldigt bra äppelår, enligt Peter Andreasson, från arrangerande Kungälvs trädgårdsförening.

– Det är otroligt mycket äpplen i år. Vädret har varit bra och gagnat frukten. På våren är det viktigt att insekterna är ute och pollinerar. Det får inte regna och vara kallt, för då är inte bina ute. Sedan ska det vara varmt och soligt och lagom med regn för att det ska bli bra kvalitet på frukten, säger Peter Andreasson.

Svensk frukt har också fördelen av att smaka mer än importerad.

– Det svenska klimatet ger frukterna mer arom än vad man får av samma sorter som är importerade, säger Peter Andreasson.

Äpplets dag är en återkommande dag i hela landet, men det är inte varje år man har firat den i Kungälv. Till årets upplaga har trädgårdsföreningen bjudit in pomologerna Agneta Lundberg och Anna Holmberg som kan artbestämma äpplen. Den som vill kan alltså ta med sig tre äpplen av en sort man vill ha artbestämd och visa upp för pomologerna.

– Jag tror att det är många som har fruktträd men inte vet vad sorten heter. Man kanske har köpt ett hus där det finns fruktträd i trädgården. Vad det är för sort är kanske inte det första man frågar om, säger Peter Andreasson.

Peter Andreasson med äpplen av sorterna Katja, Galloway och Husmodern, samt plommon av sorten Viktoria. Bild: Kristian Johansson
Peter Andreasson med äpplen av sorterna Katja, Galloway och Husmodern, samt plommon av sorten Viktoria. Bild: Kristian Johansson

Samtidigt vill trädgårdsföreningen veta vad det finns för sorters äpplen i Kungälv.

– Vi kommer att skriva upp vilka sorter som dyker upp. Vi är intresserade av att komma i kontakt med folk som har gamla sorter, gärna med lokal anknytning. Eventuellt vill vi då komma och ta skott av dem senare i höst eller vinter, säger Peter Andreasson.

Äpplets dag firas ihop med höstmarknaden vid växthuset ovanför brandstationen på lördag. Pomologerna kommer att sitta inne i växthuset och titta på äpplen.

– Fortfarande gäller ju restriktionerna. Så man får komma in i växthuset på ett ställe och så går man ut på ett annat. Marknaden och försäljningen sker utomhus, säger Peter Andreasson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.