Fyrtio sjuksköterskor har sagt upp sig senaste halvåret

Vårdpersonalen har ett extremt tungt år bakom sig och på ett halvår har fyrtio sjuksköterskor sagt upp sig från Kungälvs sjukhus. Nu väntar sommaren, en period då sjukhuset även i normala fall har svårt klara bemanningen.

ANNONS
|

Från hela landet kommer rapporter om extrem arbetsbelastning på sjukhusen och personal som för andra sommaren riskerar att inte få sin semester. På Kungälvs sjukhus är semesterlistorna klara och så här långt ser det ut som att vårdpersonalen ska få sin fyra veckors sammanhängande ledighet.

LÄS MER:Sjukhusledningen: ”Stor oro inför sommaren”

– Ledningen har varit noga med att alla ska få sin semester och på pappret ser det bra ut, men frågan är hur ledningen tänker att det ska gå till. På IVA och akuten är det värst, men även vårdavdelningarna har svårt att hitta personal, säger Sofia Tholen Dahlman.

Hon och Anna-Karin Karlsson är vårdförbundets fackliga representanter på Kungälvs sjukhus och de är mycket oroade över personalsituationen.

ANNONS

– Redan nu har vi runt 20 stängda vårdplatser på grund av personalbrist. Det blir överbeläggningar istället vilket gör det ännu tyngre för personalen. Annonser till sommarvikariat ligger ute, men det är inte många som söker. Vi behöver fler fasta tjänster och det är också vad folk vill ha när de söker jobb. Ett annat stort bekymmer är att det nu finns förslag på tjänstgöring varannan helg för vårdavdelningarna och akuten. Det blir inte ett attraktivt och hållbart schema, säger Anna-Karin Karlsson.

Sedan i november har 40 sjuksköterskor sagt upp sig från Kungälvs sjukhus. Av dem jobbade 18 på vårdavdelningar, 6 på akuten, 3 på operation, 3 på IVA samt 10 inom psykiatrin.

Sjuksköterskan Michaela Hult är en av dem som lämnat Kungälvs sjukhus det senaste halvåret.
Sjuksköterskan Michaela Hult är en av dem som lämnat Kungälvs sjukhus det senaste halvåret. Bild: Privat

Ersättningen togs bort

Sjuksköterskan Michaela Hult är en av dem som nyligen sagt upp sig efter sex år på akuten. För tre år sedan vidareutbildade hon sig till ambulanssjuksköterska med specialkompetens inom bland annat akutsjukvård och traumavård. Hon fick en ettårig rotationstjänst på akuten och ambulanssjukvården. När året var slut återvände hon till sin tjänst på akuten, men påslaget med 2 000 kronor för specialistkompetensen togs bort.

– Kompetensen har jag kvar och använder mig i högsta grad av i arbetet på akuten, det är ju traumavård och akutmedicin vi jobbar med, men HR accepterade inte det. Det var en av orsakerna till att jag sade upp mig nu i januari, berättar Michaela som nu jobbar på sjukvårdens larmcentral VGR i Göteborg och tar emot larmsamtal via 112.

– Där fick jag 3 000 kronor extra för min specialistkunskap och den får jag verkligen använda till det yttersta. Samtalen kan gälla allt ifrån barnafödslar som pågår till personer som slutat andas.

Schemat påverkar det sociala livet

På akuten jobbade Michaela treskift, dag, kväll och natt, där de flesta passen var kvälls- eller nattpass, samt ett eller flera pass nästan varannan helg.

– Jobbet i sig är det bästa som finns, vi var en fantastisk arbetsgrupp på akuten så det var delade känslor att sluta. Samtidigt är det nästan omöjligt att ha ett socialt liv med ett sådant schema, det gäller inte bara oss som har familj och små barn, säger Michaela som tror att det krävs bättre arbetstider för att få personalen att stanna.

– Den äldre generationen har kanske inte sagt så mycket utan jobbat kvar trots att det varit tufft, men de yngre köper inte vad som helst. De slutar istället. För några år sedan var det svårt att få en tjänst på akuten, men nu är det personalbrist och man måste göra mer för att behålla personalen. Nu vill sjukhusledningen införa fasta rullande scheman som är lika för alla, men ledningen jobbar inte obekväma arbetstider så de vet inte vad det innebär, säger Michaela.

Ett annat sätt att göra jobbet mer attraktivt tror Michaela är just rotationstjänster mellan olika avdelningar. Det hade öppnat möjligheter till utveckling och att därmed kunna behålla olika typer av kompetens kvar, menar hon.

– Många som jobbar på akuten är till exempel intresserade av ambulanssjukvården, och med rotationstjänster får man båda delar. Det ökar kompetensen hos alla, och framför allt växer kunskaperna hos ambulanspersonalen när de får jobba ihop med läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Man behöver göra det mer attraktivt att jobba i vården och detta kan vara ett sätt, säger Michaela Hult.

ANNONS