Fullt i ladan i Solberga med förnödenheter till Ukraina

Nordisk Östmission i Solberga har samlat in förnödenheter till Ukraina sedan 1990-talet. Efter krigsutbrottet har man nu en ny last klar med kläder och annat som man hoppas kunna skicka iväg inom kort.

ANNONS

Nordisk Östmission är en kyrklig organisation som har sänt lass med kläder och andra förnödenheter till Ukraina och flera andra länder i den regionen i många år. I Solberga har organisationen en insamlingsplats dit man kan komma på lördag förmiddag och skänka kläder och annat.

Siv Eriksson i Timmervik är en av de som var uppe på lördagsmorgonen för att lämna in kassar med kläder.

– Jag lämnar små tröjor som jag har stickat av restgarn som jag har haft hemma. Det är sådant som jag har gjort för att ha något att göra. Jag började för två år sedan när jag blev pensionär. Jag har vetat att de tar emot kläder här, men det här är första gången jag lämnar. Man är mer säker på att det kommer till rätt ställe här än om man lägger det i en box, säger hon.

ANNONS
Peter Larsson har rensat ur förråd på kläder.
Peter Larsson har rensat ur förråd på kläder. Bild: Kristian Johansson

Peter Larsson från Jörlanda har rensat ut förråd på gamla kläder.

– Barnen känner också verkligen att det här är rätt med tanke på kriget. Det här är sjätte gången jag lämnar, och det finns mer hemma. Nu har man ju verkligen ett syfte med att rensa, säger han.

Ninna Aronsson från Timmervik lämnar kläder och gosedjur.

– Jag är här med anledning av kriget i Ukraina, annars lämnar jag över gamla kläder inom släkten. Men den här gången kom jag hit, jag har sett om den här insamlingen på facebook, säger hon.

Ninna Aronsson tror att behovet av kläder är stort bland flyktingarna.

– Det måste finnas mängder med folk som inte har så mycket kläder med sig när de flyr.

Lena Flärd från Kode kommer också med kläder.

– Jag brukar komma hit med barnkläder. Min mamma gått bort så nu har jag lite vuxenkläder också. Nu känns det extra bra att komma hit, när det är krig. Jag ska se över om jag har annat som jag har sparat som kan behövas, som sängkläder, husgeråd och sådant, säger hon.

Inne på insamlingen står Elsie Alfredsson och Ingrid Bjureblad och tar emot gåvorna och sorterar dem i den mån de hinner.

– Vi tar emot allt mellan himmel och jord, förutom porslin. Vi får mycket kläder, men också leksaker och barnmöbler, säger Elsie Alfredsson.

– Idag har vi till exempel fått en grill och ett tält, säger Ingrid Bjureblad, som har hjälpt till vid insamlingen i nio år.

– Jag började här år 2000. Det här är mitt andra hem, säger Elsie Alfredsson, som även har varit med i Ukraina sju gånger och lämnat de insamlade sakerna till behövande.

– Jag har varit i Kiev och Charkiv... alla de ställena som de visar på TV. Vi har besökt barnhem, sjukhus, ålderdomshem och till och med barnfängelse. Det är mycket man ser som man inte trodde fanns.

Elsie Alfredsson i lagret med saker som ska skeppas iväg så småningom.
Elsie Alfredsson i lagret med saker som ska skeppas iväg så småningom. Bild: Kristian Johansson

Hon har upplevt en stor tacksamhet bland de som har fått sakerna.

– När man kommer in i byarna så säger de ”nej, nej, nej” för de tror att vi försöker sälja saker, men så får de sakerna istället. De är så tacksamma och de vill krama oss för att vi kommer med kläder och annat till dem, säger Elsie Alfredsson.

Hur har du upplevt krigsutbrottet?

– Usch. Jag tittar inte så mycket på TV. Jag klarar inte det.

Den gamla ladan i Solberga är nu nästan full med lådor och säckar som väntar på att lastas på en långtradare. Men när det blir av är oklart än så länge.

– Vi har länge planerat att skicka en transport till Ukraina oberoende av kriget, men byråkratin har gjort det svårt att få till. Vi skulle kunna skicka till något annat land, men vill helst inte skicka till Litauen när de som behöver det som mest är i Ukraina, säger Martin Wihlborg, ordförande i Nordisk Östmission.

Målet är dock att kunna skicka iväg en last så snart som möjligt.

– Vi har fullt nu så vi måste få iväg det. Jag har varit i kontakt med ukrainska ambassaden om hur vi kan göra, men inte fått något svar än. Vi hoppas kunna komma in i Ukraina eller någonstans dit flyktingarna tar vägen, så fort det går, säger Martin Wihlborg.

ANNONS