Det nya förslaget framtaget av QPG arkitektur / TMRW, ersätter det gamla randiga av Wingårdh arkitektkontor.
Det nya förslaget framtaget av QPG arkitektur / TMRW, ersätter det gamla randiga av Wingårdh arkitektkontor. Bild: QPG arkitektur / TMRW

Från randigt till mässing och brons: höghuset byter utseende

Från randigt i olika färger till en blandning av mässing och brons. Exploatörerna bakom höghuset på Vita fläcken har tagit fram ett nytt förslag till fasad på byggnaden.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det är företaget Groab AB i Marstrand som har ansökt om att få bygga ett 23-våningar högt hus på Vita fläcken vid korsningen mot Mimers hus.

När bygglov söktes i november förra året var förslaget en fasad som var vertikalt smalrandig i rött, rosa och grönt mot vit botten. Nu efter dialog med tjänstemännen på kommunen har man dock ändrat sig och kommit med ett nytt förslag.

– Jag och mina kollegor tyckte inte att det första förslaget var färdigbearbetat. Med det centrala läget huset kommer att ha och den höga höjden kommer stadsbilden att påverkas mycket. Vi uttryckte vår syn, och exploatören tyckte detsamma, och bytte arkitektkontor, säger stadsarkitekt Åsa Johansson.

– En synpunkt vi hade var att det kommer att upplevas på väldigt nära håll av fotgängare och samtidigt på väldigt långt håll. Då gäller det att tänka till om upplevelsen från de olika avstånden, och det tycker jag att man har gjort bättre i det nuvarande förslaget.

Det nya förslaget har mer dämpade färger med inslag av bland annat mässing och brons.

– Det är djupare kulörer i ett genomtänkt mönster. Bottenvåningarna har en stenomfattning som tydligare visar att det är en sockelvåning. Allra högst upp ska det vara restaurang på de två högsta våningarna. Det signaleras också, så att man ser skillnad på våning 21 och på våning 22 och 23, som är restaurang. Huset har 24 våningar, men man räknar källaren som en, så det är 23 våningar ovan jord.

Det nya förslaget ska också smälta in bättre i den miljö man har tänkt sig i Kongahälla, som byggnaden är en del av.

– Det här är kvarter 14 på Kongahälla, och följer gestaltningsprogrammet för stadsdelen bättre än det gamla förslaget gjorde. Kvarteret kommer att sticka ut med sin höjd, men det ska inte sticka ut från övriga Kongahälla, säger Åsa Johansson.

I och med att det har kommit nytt förslag till fasad så förlängs handläggningstiden för bygglovet med tio veckor. Nu ska det vara klart senast vecka 28.

– Det blir ett nytt datum för när ansökan räknas som komplett, men det betyder inte att det behöver ta tio veckor till. Vi handlägger så fort vi kan. Sedan är det upp till miljö- och byggnadsnämnden att fatta beslut om bygglov, säger bygglovschef Mirsad Radoncic.

ANNONS