Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sammie Laitinen och Anis Jabbour ägnar dagarna åt att sälja och köpa på börsen. Och hålla kontakten med medlemmarna i företagets community. Bild: Ylva Bowes
Sammie Laitinen och Anis Jabbour ägnar dagarna åt att sälja och köpa på börsen. Och hålla kontakten med medlemmarna i företagets community. Bild: Ylva Bowes

Från influencers till företagare inom aktiehandel

Intresset för aktiehandel har ökat på senare tid. I Rollsbo har Anis Jabbour och Sammie Laitinen nyligen dragit igång ett företag där medlemmar får följa deras dagliga handel på börsen.

På ett kontorshotell i Rollsbo huserar nystartade företaget Analysera med oss. Stora, välvda skärmar visar olika börser, företag och aktuella kurser i rött och grönt. Vännerna Anis Jabbour, 37, och Sammie Laitinen, 31, träffades genom sitt gemensamma intresse för aktiehandel och driver nu ett företag där de dels handlar själva, dels driver en community där medlemmar får följa deras dagliga vedermödor i realtid.

Båda tycker sig ha sett att fler nybörjare är inne och handlar sedan det kraftiga börsfallet i fjol.

–Jag tror att många såg ”coronadippen” i fjol då börsen föll kraftigt som en chans att göra bra affärer, säger Anis Jabbour.

Börsen lättillgänglig idag

Att fler fått upp ögonen för börsen ser han flera förklaringar till.

–Börsen idag är lättillgänglig för väldigt många, du kan sitta hemma och enkelt följa all världens börser och råvarumarknader. Sociala medier har också spelat in, fler och fler sajter och influencers pratar om det här och då når det ut till fler och kanske till andra grupper än tidigare, säger Anis Jabbour.

Det var just som influencer på Instagram som Anis Jabbour själv började. För tre-fyra år sedan startade han Instagramkontot ”tradinglivet”. Där träffade han på en annan instagrammare, ”kursdubblaren”, och de visade sig ha mycket gemensamt, inte minst en liknande syn på börshandel. ”Kursdubblaren” var Sammie Laitinen. I takt med att intresset för deras konton ökade, bestämde de sig för att ta ännu ett steg och startade sitt gemensamma företag.

–Vi är ganska unika i det att vi sitter live, i realtid, och är helt transparenta med vår handel samtidigt som våra medlemmar kan följa oss, förklarar Sammie Laitinen.

Viktigt ha en strategi

Daytrading, som Anis Jabbour och Sammie Laitinen sysslar med, är vad det låter som; man köper och säljer aktier på daglig basis. Men de är noga med att påpeka att det ligger hårt arbete och mycket strategi bakom en framgångsrik aktiehandel.

–Det gäller ju att förstå vad man gör, säger Anis Jabbour. Du behöver kunskap och ett visst startkapital, men framför allt behöver du en strategi för att kunna ta bra beslut. Annars blir det gambling, och det är inte det vi sysslar med.

Anis Jabbour och Sammie Laitinen följer dagligen världens börser från sitt kontor i Rollsbo. Bild: Ylva Bowes
Anis Jabbour och Sammie Laitinen följer dagligen världens börser från sitt kontor i Rollsbo. Bild: Ylva Bowes

Analysera med oss håller även kurser i handelsstrategi och börspsykologi.

–Vi är alla människor, vi handlar på känsla, säger Anis Jabbour. När börsen går upp får vi ett lyckorus om vi gjort en bra affär. När man gör en dålig affär är känslan av misslyckande stor. Det är starka känslor inblandade, det är därför bra att vara medveten om börspsykologin så man klarar att hantera det.

Medlemmar i alla åldrar

I deras community finns medlemmar i alla åldrar, från 18 år till 70.

–Vi är tydliga i budskapet till våra medlemmar: belåna aldrig aktier och låna aldrig för att köpa aktier, säger Sammie Laitinen. Jag har sett många ledsna miner bland nybörjarinvesterare som satsat pengar de egentligen inte har och förlorat. Där vill vi gå in och varna för riskerna som finns.

Sammie Laitinen jobbade många år inom vård- och omsorg, men sa upp sig och blev aktiehandlare på heltid i fjol. Anis Jabbour har kvar sitt jobb som enhetschef på Mölndals sjukhus och driver företaget parallellt. Båda drivs lika mycket av nöjet i att handla själv som tillfredsställelsen i att inspirera andra.

– Det är väldigt kul att hålla kurser och lära folk hur det fungerar, säger Anis Jabbour. Att hjälpa folk, se dem utvecklas, hitta egna strategier och klara sig själva är roligt. Sen är det förstås kul att handla själv också. Ett gott litet levebröd.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.