Fortsatt hög smittspridning i Kungälv – krav på testning upphör

Den höga smittspridningen i samhället fortsätter med rekordmånga nya fall även första veckan i februari. I Kungälv registrerades då 864 nya fall – trots att testningen minskat.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten betonar samtidigt att siffertrenden nu kommer att bli svårare att tolka sedan den breda allmänheten från och med i går, onsdag inte längre behöver testa sig vid symptom.

Rådet från och med nu, sedan samtliga restriktioner slopats, är helt enkelt att stanna hemma vid tecken på förkylningssymptom.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren om hur man ska se på covid-19 nu: ”Som en influensa”

LÄS MER:Slopade restriktioner togs emot med glädje av Kungälvsborna

Sara Bylund, biträdande avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, förklarade under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff läget med att pandemin nu uppges ha nått en ny fas där testning inte längre anses nödvändig.

– Det beror framför allt på att vi nu har en så pass hög vaccinationstäckning, och även immunitet mot covid-19 bland befolkningen i landet, men också på att den nya – nu helt dominerande – virusvarianten omikron mer sällan visat sig leda till allvarlig sjukdom, påpekade hon.

ANNONS

Manade till fortsatt försiktighet

Sara Bylund betonade samtidigt att vi fortsatt har en mycket hög smittspridning både i landet och internationellt och manade därför till fortsatt försiktighet för de som ännu inte vaccinerat sig. Rådet är därför fortsatt att vaccinera sig för de som ännu inte gjort det, för att skydda både sig själv och andra från allvarlig sjukdom.

LÄS MER:Kulturaktörer glada över slopade restriktioner

I Kunfälv testade 864 personer förra veckan positivt för covid-19, vilket är något färre en föregående vecka då rekordmånga invånare fick ett positivt svar, 1 294 personer.

Svårare att följa trender på sikt

I hela landet testade samtidigt 185 778 personer positivt för covid-19 och av de 335 710 personer som pcr-testade uppges 45 procent varit positiva.

LÄS MER:Sverige öppnas upp igen – så tacklade ungdomsidrotten senaste pandemivågen

Sedan coronarestriktionerna slopats och kravet på testning upphört kommer det dock enligt Sara Bylund nu bli svårare att följa eventuella siffertrender.

– Men vi kommer förstås fortsatt övervaka och följa smittspridning som får allvarliga konsekvenser, inte minst vad det gäller sjukvårdsbelastning och då även internationellt.

Enligt Sara Bylund kommer man framgent också ta hjälp av andra redan beprövade metoder som att mäta halter av corona i avloppsvatten och följa hur många som ringer 1177 för sjukvårdsupplysning.

– Vi kommer också ha extra koll på särskilt utsatta grupper i samhället som riskerar att drabbas av mer allvarlig sjukdom.

Antal nya fall av covid-19 i Kungälvs kommun, sedan vecka 40 år 2021

Vecka 5: 864

Vecka 4: 1 294

Vecka 3: 1 359

Vecka 2: 684

Vecka 1: 720

Vecka 52: 238

Vecka 51: 101

Vecka 50: 85

Vecka 49: 27

Vecka 48: 22

Vecka 47: 20

Vecka 46: 4

Vecka 45: 8

Vecka 44: 12

Vecka 43: 15

Vecka 42: 13

Vecka 41: 5

Vecka 40: 8

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS