Utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S). Arkivfoto: Katarina Berg
Utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S). Arkivfoto: Katarina Berg

Forslund (S) har tagit emot Ukrainas ambassadör

Sedan beskedet om invasionen kom vid fyratiden på torsdagsmorgonen, har Kungälvsbon och utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S) helt ägnat sig åt möten om säkerhetsläget.

ANNONS
|

– Det som händer nu är mycket allvarligt och helt oacceptabelt. Det är ett hot mot internationell fred och säkerhet, konstaterar han.

Genom invasionen bryter Ryssland mot internationell rätt.

– Ryssland måste omedelbart upphöra med sina attacker och dra sig tillbaka från Ukraina.

Ukrainas ambassadör

Under dagen har riksdagens utrikesutskott fått aktuell information från det svenska utrikes-respektive försvarsdepartementet, säger Kenneth G Forslund och berättar att han tillsammans med utrikesutskottets vice ordförande Hans Wallmark (M) också har tagit emot Ukrainas ambassadör, som gav förstahandsinformation om läget i Ukraina.

Putins plan kan sträcka sig betydligt längre än Ukraina. Hur oroliga ska vi i Sverige vara?

ANNONS

– Det jag tycker man ska se upp med mest just nu är försök till desinformation. I övrigt är Sveriges försvar aktivt dygnet runt, året runt. Försvarsmakten har den senaste tiden gjort beredskapsanpassningar, exempelvis på Gotland, och fortsätter att göra beredskapsanpassningar. Detta görs för att Sverige inte ska angripas, säger Kenneth G Forslund.

Är det inte hög tid nu att Sverige ansöker om medlemskap i Nato?

– Debatten för och emot Nato-medlemskap kommer att fortsätta. Min uppfattning är att Sverige inte ska gå med, men fortsätta med det nära samarbete som vi och Finland har med Nato, säger Kenneth G Forslund.

LÄS MER:Miguel Odhner om läget i Ukraina: ”Det är ett övergrepp”

LÄS MER:Ryssland har påbörjat en invasion av Ukraina

LÄS MER:Följer utvecklingen minut för minut

LÄS MER:Utrikesutskottets ordförande om krigsrisken

ANNONS